Sport
NOVI GOLGETER U GRADSKOM VRTU

Može li Mirko Marić osvojiti titulu najboljeg strijelca Prve lige?
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Marićev forte u igri nisu samo postignuti pogodci nego i naglašena momčadska etika, za što je nagrađen

Već se puno pisalo i pričalo o golgeterima koji su stasavali u Gradskom vrtu, ali u posljednjih desetak godina NK Osijek imao je velikih problema na toj poziciji. Često smo se sjetno spominjali Šukera, Špehara, Vlaovića, Cvitanovića, Ljubojevića, Krpana i drugih napadača koji su odrastali u osječkom prvoligašu.

Danas takvih klasa iz Osijekova inkubatora jednostavno nema. Osječki prvoligaš prisiljen je prave strijelce dovoditi. Prije tri godine doveden je Muzafer Ejupi, koji je odmah u prvenstvu 2016./17. postao prvi napadač bijelo-plavih nakon 12 godina koji je sezonu završio s dvoznamenkastim brojem pogodaka (14), što ga je svrstalo na peto mjesto najboljih Osijekovih strijelaca u jednoj sezoni. Vjerujemo kako bi Ejupi i danas bio na tom broju da ga nije zaustavila podmukla bolest, koja ga je na devet mjeseci odvojila od travnjaka. Međutim, pomalo iznenada njegovu je ulogu preuzeo - Mirko Marić.

Ključni hat-trick
Marića je u orbitu lansirao hat-trick koji je u posljednjem jesenskom kolu zabio Interu. Do te utakmice nerijetko je bio na meti kritika zbog slabije realizacije, a znate kako je s napadačima koji promašuju. Na neki način postanu - bolesni. No Marić se nije dao, jer njegov forte u igri nisu bili samo pogodci nego i naglašena momčadska etika. I na kraju je nagrađen za takav pristup. Stigao je spomenuti hat-trick, koji je Marića učinio još boljim napadačem. Sada puca od samopouzdanja, ali navike nije promijenio. I dalje radi za momčad, ali sada će spremno preuzeti odgovornost realizacije. U trenutačnoj oseki pravih golgetera koja vlada u HNL-u jedan hat-trick odmah te gurne u borbu za najboljeg strijelca lige. Marić sada dijeli sam vrh liste strijelaca s Dinamovim napadačem Komnenom Andrićem pa je u otvorenoj utrci za naslov najboljeg strijelca lige. Osijek je takvog čovjeka imao samo dvaput u povijesti HNL-a. Oba puta to je bio Robert Špehar. Prvi put u sezoni 1994./95., kada je strpao 24 pogotka, a drugi put već u nešto iskusnijim godinama, u sezoni 2003./04. Tada je stavio 18 komada. To je najbolji dokaz kako godine nikada nisu i neće biti presudne. Tko zna - zna sa 20 ili sa 35, tako svejedno. No vratimo se Mariću. Njegove igre jesenas nisu upućivale na borbu za laskavu titulu prvog topnika lige. Međutim, Mirko konstantno napreduje i nadograđuje svoju igru, a taj iskorak u realizaciji samo je nagrada za silan trud i žrtvovanje za momčad na svakoj utakmici. Kako sada izgleda na terenu, Marić ne treba biti skroman. Njegov govor tijela odaje čovjeka koji zna i može preuzeti odgovornost realizacije. Trener Zoran Zekić dao mu je dodatni stimulans time što mu je povjerio izvođenje kaznenih udaraca, a ostalo bi trebali odraditi suigrači. I o njima itekako ovise Marićevi izgledi u utrci za najstrijelca prvenstva.

Kralj Špehar
Bude li uspješan u toj utrci, Marić će vjerojatno ući i u top 5 Osijekovih strijelaca u jednoj sezoni. Na toj listi prve dvije pozicije zauzima kralj osječkih strijelaca od hrvatske neovisnosti - Robert Špehar. Njegova 24 pogotka iz sezone 1994./95. Marić će teško uhvatiti, ali ako bi ponovio jesenski učinak od devet pogodaka, izjednačio bi se sa Špeharom na drugom mjestu tog poretka, s 18 pogodaka. Pred Marićem je još 16 utakmica (ako ne bude izostajao), a ako se želi izjednačiti sa Špeharom na toj drugoj poziciji, trebat će nastaviti zabijati u trenutačnom ritmu, u svakoj drugoj utakmici u kojoj zaigra. Dosad je Marić odigrao svih 20 utakmica ove sezone, a zabio je upola manje pogodaka. To je prosjek koji ostavlja prostora za napredak jer ispada kako Marić zabija svake 172. minute. Usporedbe radi, Špehar je pri postizanju 24 pogotka zabijao svakih 97 minuta, a kada ih je zabio 18, činio je to prosječno svake 133. minute s obzirom na vrijeme provedeno na terenu. Marić još ima mogućnosti za popravljanje te brojke. Za očekivati je kako će dostići Muzafera Ejupija, kojeg 14 pogodaka postignutih prije dvije sezone drži na petom mjestu popisa najboljih sezonskih strijelaca, a ispred njega su Antun Labak (16) i Igor Pamić (17). Sve su te pozicije Mariću dostižne. U svakom slučaju, veseli što Osijek opet ima golgetera koji je sposoban isporučiti 15 ili više pogodaka u sezoni. Dugo, predugo je dvocifreni broj pogodaka bio "nedostižan most" napadačima Osijeka. Zanimljivo, u posljednjem desetljeću prošlog stoljeća to je bio standard. Naime, samo je u jednoj od devet sezona najbolji klupski strijelac zabio manje od deset (1992., kada je sezona bila skraćena, nap. a.). No s novim tisućljećem došli su problemi. Od 18 sezona u samo četiri je najbolji Osijekov strijelac imao dvoznamenkasti učinak. Ta golgeterska kriza klimaks je imala od 2010. do 2017. godine. U tom je razdoblju, recimo, Antonio Perošević bio triput prvi klupski topnik, a sve zajedno postigao je u te tri sezone manje pogodaka (17) nego Špehar u obje svoje kada je bio najbolji strijelac. Srećom, te teške realizatorske godine sada su iza bijelo-plavih...

Dalibor Keler
Mara-gol
S ANDRIĆEM VODEĆI STRIJELAC
TOP 5 STRIJELACA PO SEZONAMA
1. Robert Špehar - 24 pogotka (sezona 1994./95.)

2. Robert Špehar - 18 pogodaka (sezona 2003./04.)

3. Igor Pamić - 17 pogodaka (sezona 1995./96.)

4. Antun Labak - 16 pogodaka (sezona 1993./94.)

5. Muzafer Ejupi - 14 pogodaka (sezona 2016./17.)
Robert Špehar

prvi strijelac Osijeka u povijesti HNL-a

CENTARFOR KAKVOGA TRENERI DANAS CIJENE

- Marić je kompletan moderni centarfor, kakvog danas treneri cijene i žele. Kvalitetan je u igri na zemlji i u zraku, zna odlično podvaliti loptu za suigrače, što ga čini idealnim srednjim napadačem za igru Osijeka. Možda nije najjači u igri “jedan na jedan”, međutim, od njegovih kretanja bez lopte i skok-igrom kojom je sposoban spuštati dugačka dodavanja profitiraju prije svih krilni igrači. Pretkraj jeseni tom svom napadačkom arsenalu dodao je i realizaciju. Zabio je hat-trick protiv Intera u posljednjem kolu, što je za svakog napadača važan događaj, a Marića je on odmah gurnuo u izravnu utrku za prvog strijelca HNL-a. Mislim kako ima objektivne izglede to i postati. Osijek igra ofenzivno, jedna je od dvije najefikasnije momčadi lige, što je dobar preduvjet za Marića i njegov lov na titulu najboljeg topnika domaćeg prvenstva. Uvjeren sam kako kvalitetu ima, što dokazuje i dosad postignutih deset pogodaka, a kao navijač NK Osijek od srca mu želim da svojim pogodcima povuče bijelo-plave prema dobrom rezultatu ove sezone, a on neka je završi kao prvi strijelac prvenstva.
Goran Ljubojević

bivši centarfor NK Osijek

ODUŠEVLJAVA ME NJEGOVA NESEBIČNOST

- Mirka Marića pratim još iz dana dok je igrao za Lokomotivu. Uvijek me oduševljavao njegov smisao za suradnju i nesebičnost koju je iskazivao u igri. Osobno volim takav tip napadača. Njemu je momčad uvijek bila na prvom mjestu pa su njegova kretanja i ponašanje u kaznenom prostoru bili više usmjereni na suradnju nego na realizaciju. Dugo mi nije djelovao kao gol-igrač, ali ove se sezone i to promijenilo. On je meni uvijek bio jako dobar napadač, ali sada kada se dokazao na planu egzekucije, postao je - kompletan. Raduje što će Osijek nakon dugo vremena imati napadača koji se može kandidirati za prvog strijelca prvenstva. Način na koji bijelo-plavi igraju, ofenzivno, daju Mariću mogućnost za ravnopravnu borbu. E sad, ostalo je stvar Mirkove koncentracije i zdravlja. Ako ga to posluži, ne sumnjam da će do kraja ostati u konkurenciji za najboljeg strijelca HNL-a.
DVA ZEKIĆEVA POGOTKA
Trener NK Osijek Zoran Zekić bio je također odličan centarfor, koji u Gradskom vrtu nije dočekao pravu priliku. Živio je u vrijeme Roberta Špehara i Igora Pamića, koji zauzimaju prve tri pozicije po broju pogodaka u jednoj sezoni. No Zekić se dokazao u drugim klubovima. Karijeru je završio sa 64 prvoligaška pogotka, a dva od njih zabio je u dresu Osijeka. I oba su bila pobjedonosna. Bilo je to u sezoni 1996./97. Zabio je za pobjedu u Gradskom vrtu protiv Zadarkomerca (2:1) u 85. minuti i protiv Istre u Puli (1:0) u 73. minuti. Oba je puta ušao s klupe.
TOP 3 NAPADAČKA TANDEMA
1. Robert Špehar (24) - Dragan Vukoja (10) 34 pogotka (sezona 1994./95.)

2. Robert Špehar (18) - Goran Ljubojević (16) 34 pogotka (sezona 2003./04.)

3. Antun Labak (16) - Alen Petrović (14) 30 pogodaka (sezona 1993./94.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike