Novosti
OSUĐEN JER JE KRITIZIRAO TUĐMANA

Narušavanje javnog reda ili verbalni delikt?
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Aktivist Zoran Erceg u srijedu je na zagrebačkom Prekršajnom sudu uvjetno osuđen na 15 dana zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira na otvorenju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu 10. prosinca prošle godine, a unatoč sudskoj zabrani nakon presude je ponovno došao kod spomenika. Uz uvjetnu zatvorsku kaznu koju neće služiti ako u godinu dana ne ponovi nedjelo Erceg prema presudi treba platiti i 500 kuna sudskih troškova i godinu dana ne smije prilaziti Tuđmanovu spomeniku na križanju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice. No, i nakon presude Erceg je u srijedu oko 11 sati ponovno došao kod Tuđmanova spomenika. Incident zbog kojega je osuđen dogodio se 10. prosinca prošle godine kada je cijeli državni vrh nazočio otvorenju Tuđmanova spomenika, a Erceg je među ostalim uzviknuo da je prvi hrvatski predsjednik upropastio Hrvatsku te da je ratni zločinac. U izjavi novinarima nakon presude Erceg je kazao da ga je sudac osudio na veću kaznu nego što je policija tražila te da nema represije i kazne koja će ga odvratiti da na javnom mjestu ponovi svoje riječi. Njegova odvjetnica Lina Budak kazala je da sudac nije obrazložio svoju odluku. "Sud nije imao hrabrosti obrazložiti svoju odluku. Time je povrijedio pravo mog branjenika na pravedno i pošteno suđenje i pravo javnosti da se uvjeri da ovaj sud pošteno i pravedno sudi", kazala je. Dodala je da je Erceg kažnjen zbog verbalnog delikta zato što je rekao nešto što se vlasti čini da nije smio reći.H
"Udar na slobodu izražavanja"
Kuća ljudskih prava Zagreb, Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava u srijedu su izrazili zabrinutost presudom Ercegu navodeći da je "hrvatsko pravosuđe propustilo zaštititi njegovo pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja".

"Prekršajni sud u Zagrebu je ovom nepravomoćnom presudom u cijelosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana", ističu udruge.