Novosti
VALENTINOVO - IMENDAN 15.000 OSOBA U HRVATSKOJ

Najviše je sklopljenih
brakova u Slavoniji
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Vezani članci

DAN ZALJUBLJENIH

Trgovci i ugostitelji vole Valentinovo

BRAČNI VETERANI - USPJEŠNO POLOŽILI VELIKI ŽIVOTNI TEST

Tri priče uz Valentinovo: Ruku pod ruku kroz život idu pola stoljeća

U veljači, mjesecu kada se poseban naglasak stavlja na ljubav, Državni zavod za statistiku iz svojih je baza izvukao neke od zanimljivih podataka vezanih uz brakove, među kojima se ističe stopa sklopljenih brakova, koja je prema posljednjim podatcima najveća upravo u slavonskim županijama.

Prednjači Vukovarsko-srijemska županija, sa stopom od 6,3 sklopljena braka na tisuću stanovnika, sa stopom od 6,2 slijedi Požeško-slavonska, a na trećem se mjestu smjestila Brodsko-posavska županija uz stopu od 5,7. Naime, stopa sklopljenih brakova u 2017. godini iznosila je 4,9 na razini cijele Hrvatske, kada je u bračnu luku uplovilo ukupno 20.310 parova - od čega je u tri navedene slavonske županije bilo ukupno 2258 novopečenih brakova. Najpopularniji mjesec za sklapanje brakova u 2017. bio je rujan, u kojemu je sklopljeno 3098 brakova. Valja spomenuti i kako je zabilježeno 11 posto manje razvoda u odnosu prema godini prije (ukupno 6265).

Premda se negativni trend sklapanja brakova posljednjih godina mijenja, nevjesta i ženik sve stariji stupaju u brak, upozorava DZS. "Slično kao i pri rođenju prvog djeteta, na odluku o stupanju u brak vjerojatno utječu brojne društvene promjene. Mladi se sve kasnije osamostaljuju, što može biti povezano sa stopom nezaposlenosti mladih, ali i većim obuhvatom mladih visokoškolskim obrazovanjem.Također, određeni dio mladih živi u izvanbračnim zajednicama", stoji u izvješću DZS-a.

Tako su se davne 1960. godine muškarci ženili u prosječnoj dobi od 25,8 godina, a žene s 22,6 godina. U 2017. godini ženici su bili u prosječnoj dobi 31,3 godine, a mladenke su imale u prosjeku 28,6 godina. Posebno je zanimljiv podatak da je najstariji ženik u Hrvatskoj imao 97 godina, a najstarija nevjesta 92 godine.

A kako je 14. veljače i Dan zaljubljenih, odnosno Dan sv. Valentina, DZS je prebrojio i koliko osoba koje nose ime Valentina i Valentin živi u Hrvatskoj te došao do brojke od 14.922 osobe. Imendan tako danas slavi 11.646 Valentina, 1348 onih koji nose ime Valentin i 1928 s imenom Valentino. J.Pejaković
Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta