Novosti
SABORSKA RASPRAVA O IZMJENAMA ZAKONA O PRIVATIZACIJI INE

SDP: Država se odriče kontrole u Ini
HDZ: Jedini je motiv zaštita interesa RH
Objavljeno 13. veljače, 2019.

Saborska oporba u srijedu je žestoko kritizirala Vladin prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine. Dok je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tvrdio kako je prijedlog motiviran jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, iz oporbenih redova čule su se prozivke kako je riječ o pogodovanju MOL-u.


"Vlada je odlučila preuzeti odgovornost. Izmjene zakona motivirane su jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, čiji je Hrvatska član, izbjegavanje tužbi pred Europskim sudom te zaštita interesa Hrvatske. Ni jedan drugi motiv ne stoji doli da se zaštiti interes Hrvatske”, uvjeravao je zastupnike Ćorić. Zakonom o privatizaciji Ine, koji je stupio na snagu 2002., utvrđen je postupak privatizacije Ine. Predloženim se mijenja članak 10 kojim je Hrvatska imala ekskluzivno pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i prava veta na određene odluke uprave društva te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva prema procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije. "Izmjenama se ne gubi pravo prvokupa, jer je isto pravo sadržano u izmjenama međudioničarskog ugovora sklopljenog 2009.", rekao je Ćorić. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra i predati mu dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi, na temelju mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana. Suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze opskrbe energijom te zaštite infrastrukture. U slučaju oduzimanja suglasnosti za stjecanje dionica one trebaju biti ponuđene na otkup državi prema tržišnoj cijeni, a ako se to ne učini država to može sudski zahtijevati. Predlaže se dodavanje članka 10a kojim Vlada može, sve dok je Hrvatska vlasnik jedne ili više dionica, izabrati dva predstavnika koji će nazočiti sjednicama uprave, bez prava glasa.


Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je kako je Vlada iskoristila EU-ovu pravnu stečevinu da obavi prljav posao. "Ovo je najveća politička korupcijska afera, a Hrvatska će izvući velike posljedice”, poručio je Lovrinović, prozivajući HDZ i SDP za upropaštavanje Ine.
Izmjenama tog zakona ide se u radikalnom smjeru odricanja države od prava na kontrolu procesa u Ini koja je dosad, koliko-toliko postojala, kazao je Davor Bernardić (SDP). Upitao se jesu li te izmjene zapravo korak tome da MOL lakše ovlada Inom, a da zauzvrat bude kooperativniji po pitanju arbitraža. Zašto Vlada šuti dvije godine o preuzimanju Ine od Mađara, zašto je zaustavljen natječaj za konzultante u tom procesu, pitao je Bernardić. Ustvrdio je da Vladino popuštanje u tom procesu potvrđuje i "dizanje ruku" od sisačke rafinerije te zapitao zašto se o zakonu raspravlja prema hitnom postupku, nakon dvije godine čekanja. "Je li to odlučeno na tajnom sastanku premijera Plenkovića i mađarskog Viktora Orbana? Što je to premijer tajno dogovarao - građani imaju pravo znati", poručio je Bernardić. H
OPSTRUKTIVNI AMANDMANI
SDP nije zadovoljan što nije prihvaćen prijedlog da se zakon, umjesto u hitnoj, donese u redovnoj proceduri, dakle u dva čitanja. Osigurat ćemo to podnošenjem 300-400 tzv. opstruktivnih amandmana, pa će se o njima raspravljati cijeli dan, najavio je Arsen Bauk.

Predsjednik HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić odbacio je ocjene oporbe da se izmjenama Zakona o privatizaciji Ine ide na ruku MOL-u kako bi se lakše ostvarila njezina privatizacija te istaknuo kako su te izmjene zakona na tragu daljnje zaštite interesa Republike Hrvatske u Ini.
Možda ste propustili...

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

Najčitanije iz rubrike