Regija
U SAMOSTANU ČASNIH SESTARA PRESVETOG SRCA ISUSOVA

Kip Gospe Lurdske prije 25 godina stigao iz Lourdesa
Objavljeno 14. veljače, 2019.
SLATINA - Na blagdan Gospe Lurdske posebno svečano bilo je u slatinskom samostanu časnih sestara Presvetog Srca Isusova jer kapelica koju su sestre osnovale i uredile u svom samostanu prije 25 godina posvećena je upravo Gospi Lurdskoj. U samostanu se nalazi kip Gospe Lurdske, koji je prije 25 godina iz Lourdesa donijela s. Dionizija. Od nje smo doznali kako je kip iz Lourdesa dospio u slatinski samostan.Kad je sestri Celini Mušak istekao mandat vrhovne glavarice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova na Drenovi u Rijeci, došla je u Slatinu, gdje je živjela, molila, radila i vodila dječji crkveni zbor Župe sv. Josipa.

– Ona je izrazila želju da ja iz Rijeke također dođem u Slatinu kako bi mi pomogla i uputila me u sviranje, pa su me poglavari i poslali u Slatinu, gdje sam bila dvije godine, od 1983. do 1985., i učila glazbu za prijemni ispit u Zagrebu. Položila sam taj ispit na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i krenula na subotnji glazbeni program - kaže s. Dionizija.

Bila je to nastava za sestre koje su već bile raspoređene po župama, pa nisu mogle redovito polaziti nastavu, nego su jednom tjedno dolazile u Zagreb. Jedan dan u tjednu imale su nastavu, a ostale su dane vježbale. Sestra Petric jedno vrijeme pohađala je nastavu iz Fratrovca u Zagrebu, a nakon oslobođenja Slunja poslana je u taj grad, pa je iz Slunja jednom tjedno putovala u Zagreb i tako je uspjela završiti taj studij.

Godine 1994. na hodočašće u Lourdes s hrvatskim braniteljima išle su i četiri časne sestre Presvetg Srca Isusova iz Riječke biskupije, među njima i s. Dionizija Petric. Časne sestre iz slatinskog samostana poželjele su u svojoj samostanskoj kapelici imati kip Gospe Lurdske, pa su zamolile s. Dioniziju, koja je bila u Rijeci, a koju su poznavale od njezina boravka u Slatini, da odabere i da im iz Lourdesa donese kip Gospe Lurdske.

– U Lourdesu smo tražile kip, našle smo i odabrale baš ovaj. Kip je u Lourdesu blagoslovljen i autobusom smo ga dovezle u Hrvatsku. Bile smo sretne što je baš nama pripala čast odabrati kip Majke Božje. Kolima smo kip iz Rijeke dovezli u Slatinu, gdje je blagoslovljen s kapelicom u samostanu. Od toga dana molimo se Gospi Lurdskoj u kapelici svaki dan, a posebno svake godine obilježavamo Dan Gospe Lurdske. Ranije su dolazila i djeca iz škole, koju smo pripremali za to slavlje - prisjeća se s. Dionizija.
P. Žarković
Kip je odabran 1994. na hodočašću u Lourdesu, gdje je i blagoslovljen te autobusom dovezen u Hrvatsku
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike