Osijek
PRED OSJEČKOM MATICOM UMIROVLJENIKA HRVATSKE VELIKI PLANOVI

Osječki EU projekti uzor središnjici
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Prošla je godina za Maticu umirovljenika Hvatske - MUH Osijek bila, kaže predsjednica Marija Sužnjević, iznimno uspješna, a glede aktivnosti, i ovu godinu nastavljaju s obiljem programa koji se provode po podružnicama i u Matičinom dnevnom boravku. Kažu kako su vrlo ponosni što su utjecali na središnjicu Matice Hrvatske svojim EU projektima, pa sada i u Zagrebu kreću s jednim takvim projektom.

- Mi smo prvi pokrenuli EU projekte za naše aktivnosti, a MUH u Zagrebu ide našim tragom projektom na nacionalnoj razini, u koji smo uvršteni i mi s područja Osječko-baranjske županije. Riječ je o projektu Senior 2030 - Tematska mreža za politiku aktivnog starenja u Hrvatskoj, vrijednim 3,6 milijuna kuna. Opći je cilj razvijanje dijaloga i jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave, socijalnih partnera i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija radi kreiranja poticajnog okruženja i kvalitetne suradnje za razvoj politike aktivnog starenja RH nakon 2020. godine. Da pojasnim, specifičan je cilj razvoj prijedloga politika aktivnog starenja s naglaskom na koncept srebrne ekonomije, a mi ćemo, kao udruga, sudjelovati u izradi smjernica za razvoj javnih politika i provođenju strukturiranog dijaloga na lokalnoj i regionalnoj razini - navodi Sužnjević.

No osim ovog stručnog dijela, u kojemu bi se honorarno trebali uključiti umirovljenici terenskim anketiranjem javnog mišljenja, MUH Osijek tijekom godine nastavlja s aktivnostima u Dnevnom boravku, koji je otvoren svakim radnim danom od 8 do 12 sati za družena i druge aktivnosti članova.

Sužnjević dodaje kako im je trajna obveza briga o bolesnim članovima koje obilaze u njihovim kućama. Budući da ima članova koji su na mirovinama nižim od 980 kuna, voljeli bi, ako ne svima, pomoći bar onima s najnižim mirovinama, primjerice za Uskrs prigodnim darom, odnosno namirnicama, kako su to prakticirali ranije. To će biti moguće, naglašava Sužnjević, ako im se javi neki od donatora koji bi potpomogao ovu aktivnost Matice umirovljenika, pa predsjednica apelira na sponzore da im se jave. D. Pejić
OD PUTOVANJA U LJEČILIŠTA DO PLESNE ŠKOLE
- Često organiziramo izlete, evo sada nam je u planu odlazak u Sotin, a bit će i putovanja u lječilišta te na šoping-ture na Arizonu. Nastavljamo suradnju s liječnicima, pa će se biti i zdravstvenih predavanja, radionica, kontrola zdravlja. Kupili smo strunjače za vježbanje, kreće Škola plesa, jer volimo zabave koje imamo po gradskim podružnicama. Tako 15. veljače imamo Valentinovsku zabavu s večerom i živom tamburaškom glazbom. Slijedi nam tradicionalna proslava Dana žena u Dvorani Bells 8. ožujka - kaže Sužnjević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike