Kultura
BRKIĆ/STOJANOVIĆ/VIDMAR U KAZAMATU

Odmaknuti se od trivijalnih tema koje se nude potencirane sredinom u kojoj jesmo
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Vezani članci

NOĆ MUZEJA: BURE BARUTA 8

Iako su različiti, radovi idealno komuniciraju!

STUDENTI UKLJUČENI U ORGANIZACIJU IZLOŽBE BURE BARUTA 8 U KAZAMATU

Intervjuirali umjetnike, napisali tekst najave izložbe, a bili su i zaduženi za medije i društvene mreže

IZLOŽBA U OSJEČKOJ GALERIJI KAZAMAT

“Bure baruta” otkrilo još troje mladih umjetnika

Dario se Brkić u svom umjetničkom radu bavi grafičkom tehnologijom i oblikovanjem grafičkih matrica s pomoću tehnike dubokog tiska (aquatinte i mekog voska) u materijal od cinka ili aluminija. Bavi se motivima svjetla i sjene i njihovim odnosom. Savijanjem i prelamanjem metalnih ploča nastaju apstraktne forme koje promatraču daju priliku za osobne asocijacije. Josipa Stojanović na izložbi predstavilja svoj rad I will be good... I will share my colours za koji je inspiraciju pronašla u situaciji između dva umjetnika: Stuarta Samplea i Anisha Kapoora. Njezin se rad sastoji od tri gipsana odljeva biste umjetnika, multipliciranih u prirodnoj veličini, koje su cijelom površinom prekrivene fluorescentnim "marker" bojama.

Vinko Vidmar na izložbi predstavlja dva rada; prostornu instalaciju pod nazivom 20. studenog 2016., koja je tematski usko vezana uz područje traume i ljudskog gubitka prouzročena postratnom pojavom i videorad pod nazivom 17. studenog 2017. koji prikazuje ispiranje šrapnela i odvajanje prljavih čestica s metala, što u konačnici dovodi objekt do ispitivanja njegove moralnosti i počinjenog grijeha zbog samoga postupka kojemu je podvrgnut. Osjećaji, misli i emocije kao višak u materijalu. Iza Vidmara je glavna nagrada HT-a i MSU-a.

Ukratko je to o 8. po redu izložbi iz ciklusa Bure baruta, koja se redovito održava u Galeriji Kazamat, a ova se može pogledati do 17. veljače. Ovaj put predstavljaju troje osječkih umjetnika poniknulih na Akademiji za umjetnost i kulturu: Darija Brkića (1993.), Josipu Stojanović (1993.) te Vinka Vidmara (1988.).

- Primarna svrha izložbe Bure baruta jest da promovira mlade umjetnike i njihov rad približi javnosti. Unatoč tomu što je izložba skupna i obuhvaća troje autora, naglasak je na svakom autoru pojedinačno te njihovu umjetničkom djelovanju i radu. Izložio sam seriju grafičkih listova "bez naziva" rađenih u tehnikama dubokog tiska. Temelj moga umjetničkoga rada je grafička tehnologija čijoj problematici pristupam istraživački i eksperimentalno, a krajnji rezultati istraživanja (grafički listovi) promatraču nude niz asocijativnih mogućnosti i priliku za vlastiti eksperiment i promišljanje o njihovu značenju - kaže Dario Brkić.

Josipa Stojanović također smatra da je predstavljenje radova na izložbi Bure baruta dobar polet za mlade umjetnike:

- Osobnom pristupu ovakvoga tipa izlaganja nije naglasak na praktičnim vještinama nego nastaviti aktivan slijed i odmaknuti se od trivijalnih tema koje nam se nude potencirane sredinom u kojoj jesmo, a to je kolektivno loša situacija u kojoj se svi nalazimo. Konkretno radovi na ovoj izložbi duhovitoga su karaktera i svrha im je poticanje slobode eksperimentiranja, kao što su i sami radovi. Eksperiment u fazi generalnoga traženja u polju kojemu pripadam kao "možebit" budući umjetnik.

Životno i umjetnički najiskusniji među njima je Vidmar:
- Interpretacija mladih umjetnika u svakom je pogledu jednostavna, što ju čini nevinom i lako čitljivom. Nešto poput sažetka na pozadini knjige. Radovi idealno komuniciraju jer svaki autor zastupa svoje područje, tehnologiju i koncept. I gradeći iskustvo, nastupe, tehnologiju, mišljenja, stavove i sve ostale životne čimbenike na kraju se svi sretnemo na zidovima galerije. Meni je drago da je u društvu dragih prijatelja i sjajnih mladih umjetnika. N.Vekić
17.

VELJAČE DATUM JE DO KOJEGA SE MOŽE POGLEDATI OVA IZLOŽBA
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike