Osijek
KAOS ZBOG STARE OBAVIJESTI

M. Štambuk Čabaj: Pravo na godišnji i dalje samo ljeti!
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Stara se obavijest o godišnjima iz jednog vrtića proširila internetom i izazvala oduševljenje roditelja, bez pokrića

Krajem prošlog tjedna roditelje je u predvorju jednog gradskog dječjeg vrtića dočekla obavijest koja ih je oduševila jer jasno kazuje kako se vraća pravo na 30 dana godišnjeg odmora bilo kada u unutar jedne kalendarske godine. No, iz Dječjeg vrtića Osijek stiže hladan tuš - od povratka godišnjih odmora mimo srpnja i kolovoza ipak nema ništa!

Nakon što su roditelji u petak u Striboru uočili posve novu obavijest za roditelje koja sadrži spomenuti naputak o godišnjem odmoru prema starom sustavu (koji je ukinut u srpnju 2018. godine), malo je komu promaknulo pročitati ju, nakon čega se fotografija obavijesti brzo proširila po društvenim mrežama i internetskim chat-grupama koje okupljaju roditelje vrtićarca. Kako je riječ o informaciji koja štedi novac i kojoj se roditelji djece u gradskim vrtićima nadaju od početka pedagoške godine, obavijest je naišla na veliko odobravanje zajednice, pa su već i krenuli upiti o korištenju novih/starih prava.

"Konačno netko misli i na nas koji zbog posla ne možemo na godišnji odmor preko ljeta" i "Živjela demokracija i pravo da svi za isti novac dobijemo istu stvar" samo su neki od komenata roditelja na koje smo naišli, a koji zacijelo neće biti sretni kada čuju kako je vraćanje godišnjih odmora na stari sustav - samo zabuna!

Naime, iz Dječjeg vrtića Osijek kažu kako od povratka primjene starog sustava korištenja godišnjeg odmora (30 ili dva puta po 15 dana bilo kada u godini) nema ništa - obavijest koju su roditelji proširili internetom je stara!

- Sasvim se slučajno dogodilo da je u jednom vrtiću tiskana i objavljena stara obavijest roditeljima iz koje je stavka o godišnjim odmorima prestala važiti s krajem lanjske pedagoške godine. Odmah smo izvijestili odgojiteljice da se stara obavijest skine s informativnih ploča te da se istakne nova. Žao nam je što se to dogodilo i što su roditelji sada eventualnu razočarani, ali nema govora o vraćanju godišnjeg odmora na stari model. Za takvo što, jednostavno, trenutačno nema prostora u svim financijskim izračunima - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Dodaje kako do daljnjega, o pitanju godišnjih odmora, vrijedi Odluka izglasana na sjednici Gradskog vijeća Osijeka u lipnju 2018. godine, a vezana uz izmjenu tadašnjeg Pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa dječjih vrtića i jaslica u Dječjem vrtiću Osijek.

Podsjetimo, tom je odlukom riješeno da za djecu koja u srpnju i kolovozu u vrtić ne idu roditelji više ne moraju Dječjem vrtiću Osijek plaćati ništa na račun tzv. čuvanja mjesta. No, paralelno, Odluka je ukinula stari sustav korištenja godišnjeg odmora u kontekstu (ne)plaćanja vrtića po sustavu 30 ili 2x15 dana. Dakako, diglo je to na noge roditelje koji zbog prirode posla ljeti ne mogu korisiti godišnji odmor, pa im djeca u neko drugo doba godine ne idu u vrtić.

- Dakle, i dalje ostaje pravo na korištenje godišnjeg odmora, odnosno neplaćanja samo u srpnju i kolovozu, i to se pravo neće moći koristiti ni jedan drugi mjesec u godini - kažu iz Dječjeg vrtića Osijek, uz napomenu kako je na ovome modelu dugo radilo, te kako provedene ankete i istraživanja upozoravaju na to da potrebu za godišnjim odmorom roditelji u velikoj većini imaju baš u tim mjesecima.

Ivana Solar
Problem “bolovanja”
Ukidanje starog modela korištenja godišnjeg odmora prema načelu 30 ili 2x15 dana izazvalo je i nezadovoljstvo roditelja koji su običavali pravo na godišnji odmor u smislu umanjenja cijene boravka djeteta u vrtićima koristiti za vrijeme bolesti djeteta. S obzirom na to da Pravilinik Dječjeg vrtića Osijek ne poznaje termin “bolovanje”, na to su trenutačno upereni svi pogledi vezano uz najavljenu izmjenu Pravilnika.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike