Osijek
OBILJEŽEN DAN SUSTAVA 112

Građani lani čak 331 put dnevno zvali pomoć na 112
Objavljeno 13. veljače, 2019.

U Područnom uredu Osijek 112 SOS, koji je od početka godine pridružen Ministarstvu unutarnjih poslova, jučer je obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj. Na takve spomendane obično se promoviraju prednosti i značajke sustava 112, pa je voditelj Zvonko Grgec iskoristio priliku da ukratko izvijesti novinare, suradnike iz žurnih službi te dožupana Gorana Ivanovića, koji je ujedno i načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, o tome kakva je bila protekla godina.

- Godina 2018. protekla je relativno mirno, nije bilo velikih nesreća i katastrofa, zapaženo je manje poziva nego preklani. Centar 112 zaprimio je 120.000 poziva, što je prosječno 331 poziv dnevno. Od toga je slučajeva gdje su intervenirali policija, vatrogasci, Hitna i HGSS bilo nešto više od 26.000, a često smo znali pomoći kolegama u priobalju kada je telefonski trebalo prevoditi stranicima na engleski, slovački i mađarski jezik, koje govori naših 20 djelatnika u Osijeku. Od kada je, prije 14 godina, uspostavljena služba u Hrvatskoj, radimo na uvođenju novih tehnologija i kompjutorskih programa koji olakšavaju rad i omogućuju da se uskoči u pomoć i kolegama iz susjednih županija, tako da se mogu odrađivati intervencije na području cijele Slavonije. Broj 112 jedinstven je za traženje pomoći na području cijele Europske unije - kaže voditelj Zvonko Grgec.

Načelnik Ivanović kaže kako je dobro podsjetiti da se sustavu 112 može dojaviti informacija o bilo kakvoj devijaciji i da će službe intervenirati prema potrebi. "To je vrh piramide, što treba iskoristiti u daljnoj nadgradnji sustava. Kanimo u našoj županiji napraviti centar za obuku u kojem bi se osposobljavale naše snage žurnih službi, a htjeli bismo napraviti jedan zapovjedni centar iz kojeg bi se upravljalo nekim od eventualnih događaja. Smatram da je dobra priprema i obuka svih na jednom mjestu nešto što želimo ostvariti. Imamo dobru priliku vidjeti kako je to u Divuljama organizirano. Dobro je imati žurne službe pod jednim krovom i u vrijeme bez katastrofa i elementarnih nepogoda i u vrijeme kada se one dogode. Župan Ivan Anušić dao je suglasnost da se krene u traženje lokacije, nekoliko je njih o kojima se raspravlja. Europska unija kroz fondove financira projekte kao što je operativni centar Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, koji želimo formirati - kaže Goran Ivanović.

Spomenuo je da se za to može iskoristiti lokacija u Bizovcu, koja je zemljopisno središte županije i gdje već drže dio opreme Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i vatrogasaca, ali tamo imovinskopravni odnosi nisu razriješeni. Međutim, nekolko pogodnih lokacija postoji i u Osijeku. D. Pejić
VAŽNA PROMOCIJA SUSTAVA 112
Voditelj Centra 112 Zvonko Grgec kazao je da su jučeranjim skupom promovirali prednosti i značajke sustava 112. Na skupu su, osim načelnika Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i dožupana Gorana Ivanovića, bili predstavnici žurnih službi - voditeljica Odjela preventivnih planskh poslova Silvana Pirić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Osijek Slobodan Soldo, pročelnik Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave osječko-baranjske Dražen Damjanović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Našice Aleksandar Ljubljanović, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić i Goran Latković, stručni suradnik u Gradskom društvu Crvenog križa Osijek.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike