Regija
SKUP PROIZVOĐAČA VINA I GROŽĐA U ILOKU

Predstavljene mjere za pomoć vinarima i Zakon o vinu
Objavljeno 13. veljače, 2019.
ILOK

Ministarstvo poljoprivrede, u okviru Povjerenstava za izradu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine, raspravilo je i utvrdilo programe s predstavnicima proizvođača i struke, a oni su i prihvaćeni od strane Vlade Republike Hrvatske. Nacionalni program pomoći sektoru vina (2019.-2023.) sadrži četiri mjere, a to su: informiranje u državama članicama Europske unije, promidžba na tržištima trećih zemalja, restrukturiranje i konverzija vinograda te ulaganja u vinarije. Kako bi se sve to predstavilo proizvođačima, održan je skup proizvođača vina i grožđa Vukovarsko-srijemske županije u Iloku, gdje su bili i predstavnici ministarstva poljoprivrede.

- Predstavili smo novi Zakon o vinu koji će krajem ovog mjeseca biti na sjednici Vlade, a nacrt prijedloga usvojen je u rujnu 2018. te donosi uspostavljanje novog sustava organizacije, odnosno četiri marketinške regije: Slavonija i hrvatsko Podunavlje, hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Na temelju Zakona predvidjeli smo osnivanje regionalnih organizacija proizvođača koji će imati ulogu marketinške promocije vina. Mi smo ovim Zakonom preuzeli sve troškove koje su proizvođači do sada imali, a vezani su uz stavljanje vina u promet, negdje oko 10 milijuna kuna godišnje. Isto tako, ukinuli smo evidencijsku markicu, tu smo za još dodatnih dva milijuna kuna oslobodili proizvođače troškova. Kad govorimo o iskoristivosti naših mjera, možemo reći da smo za prošli petogodišnjih program imali iskoristivost oko 52 posto, čime nismo zadovoljni, te smo napravili niz izmjena - rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prema riječima Sandre Banožić, iz odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije, ima 510 registriranih poljoprivrednih gospodarstva koji se bave proizvodnjom grožđa i vina i na 1600 hektara površine.

Među proizvođačima vina i grožđa bio je Zlatko Zajac iz Iloka, koji je rekao kako ima 16.5 hektara vinograda, a proizvodnja je oko 30.000 litara.

- Zadovoljan sam dosadašnjim mjerama, vjerujem kao i mnogo korisnika koji su se aplicirali, mogućnosti su velike, samo se treba potaknuti, odnosno pravodobno se informirati i možete doći do sredstava. Vjerujem da je isplativo, Ilok je plodno tlo, mi bismo se trebali bazirati na to te pozivam sve da sudjeluju u natječajima. Upravo sam prošao na natječaju za bačve, a visina potpore je 100.000 kuna. Svoja vina plasiram u krugu 150-200 kilometara, a imamo dosta sorti - rekao je Zajac. M.Kokaj
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike