Regija
NEDOUMICE OKO ZEMLJIŠTA RH

Više zahtjeva za povrat zemlje nego što zemlje ima
Objavljeno 13. veljače, 2019.
VINKOVCI - Općine i gradovi Vukovarsko-srijemske županije, koji nisu na vrijeme izradile Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH i dostavile Ministarstvu poljoprivrede koje, nakon provjere u Državnom odvjetništvu, donosi konačno rješenje, pozvani su na sastanak u Vinkovce, gdje su im predstavnice Ministarstva poljoprivrede Snježana Kraml i Silvija Runje pojasnile sve nedoumice vezane uz izradu i provedbu Programa.Otvarajući sastanak, moderator Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, rekao je kako mnoge jedinice lokalne samouprave imaju slične probleme pri izradi Programa, poput slučaja kada poljoprivredno zemljište ostane nakon smrti vlasnika, a nema nasljednika ili kada tvrtka ode u stečaj pa lokalna uprava ima problema oko vlasništva takvog zemljišta te uvrstiti ga u Program raspolaganja i dati ga nekome u zakup ili prodati. Vjeruje da će sve biti zakonito, o čemu brine DO. Predstavnici Općine Negoslavci požalili su se kako imaju malo zemlje, a ima zahtjeva za povrat pa malo kome mogu izići ususret.


Načelnik općine Jarmina Andrija Draganić iznio je primjer kako su riješili problem naplate parcelizacije zemlje tako što je općina platila, a poslije su od ratara taj novac dobili, a načelnica općine Lovas Tanja Cirba rekla je kako nemaju dovoljno zemlje za povrat nego imaju šume. Marijana Jurišić, iz gradske uprave Vukovar, rekla je kako VUPIK koristi svih 2500 hektara, od kojih je dobar dio u dugogodišnjem zakupu, a obitelj grofa Eltza potražuje svoju zemlju, pa ako im se vrati bar dio, dolazi u pitanje egzistencija 600 zaposlenih u VUPIK-u. Snježana Kraml i Silvija Runje odgovorile su kako valja kontaktirati Ministarstvo pravosuđa jer za povrat nigdje nije rečeno da mora biti u nekretnini, posebice kada je zemljište od državnog interesa, nego može i u novcu. Predstavniku općine Stari Jankovci odgovorile su da je zemljište namijenjeno stočarstvu, ako nema zainteresiranih u toj općini, mogu zemlju dati i nekome izvan, ali oni nemaju prednost. Predstavnik Borova pitao je kako će općine imati nadzor nad uplatama za najam zemlje i dobio odgovor kako je dovoljno obratiti se FINI koja registrira sve uplate.


Poljoprivrednik iz Marinaca, Ivo Kelić ispričao je svoj slučaj kako je osobno razminirao i od mina očistio 70 hektara zemlje koju sada obrađuje, ali su ‘‘lokalni šerifi‘‘, kako je rekao, to zemljište rasparcelirali na 39 parcela i tako je umanjena tehnološka cjelina što je, prema njemu, nezakonito te se može dogoditi da mu bude onemogućeno dalje ju obrađivati pri sljedećoj raspodjeli.M.Flego
Prihod općinama
"Lokalna i regionalna samouprava ponovo je došla u priliku gospodariti prirodnom osnovom i provoditi lokalnu i regionalnu razvojnu strategiju, ali u izradi programa pokazalo se da dobar dio programa ima nedostataka. U smislu neusklađenosti katastra i gruntovnice, nasljeđivanja, statusa onih čestica koje su javno vodno dobro, a dio su neke arheoparcele, davanja suglasnosti nadležnih tijela, dakle Hrvatskih šuma, Hrvatskih cesta ili urbanizma i drugih. Negdje je sporno što jest u građevinskoj zoni, a što nije, što je nesagrađeno građevinsko zemljište, pa može biti poljoprivredno, postupci denacionalizacije koji nisu provedeni do kraja… Dakle, niz stvari koje se stalno pojavljuju i koje konačno treba riješiti. Uvjeren sam kako će se sve to riješiti", rekao je Andrija Matić. Dodao je kako Županija neće općinama, kojima je izradila Program raspodjele državne zemlje, oduzeti prihod od zakupa, kako su neki krivo protumačili, nego će njima, kao i do sada, pripasti 65 posto prihoda, ali moraju provoditi Program koji je načinila Županija.
Najčitanije iz rubrike