Svijet
EU ZASTUPNICI OSUDILI "POLITIČKI PROCES"

U Madridu počelo suđenje katalonskim čelnicima, u Barceloni počeli prosvjedi
Objavljeno 13. veljače, 2019.

Nekoliko zastupnika Europskog parlamenta osudilo je suđenje katalonskim čelnicima koje je počelo u utorak u Španjolskoj nazivajući ga "političkim procesom", a što je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima Europske unije.


"Takav proces ne bi se smio dogoditi u demokratskoj Europi", rekao je eurozastupnik Slovenije, liberal Ivo Vajgl na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu u Strasbourgu. U Madridu je u 10 sati počelo suđenje za dvanaestero bivših dužnosnika Katalonije koji su pripremili, organizirali i proveli referendum o neovisnosti u listopadu 2017. unatoč tomu što ga je španjolski Ustavni sud zabranio kao protivan ustavu. Među optuženicima dva su bivša zastupnika u EP-u, Oriol Junqueras i Raul Romeva. Presuda se ne očekuje prije srpnja. "Skandal je koristiti se suđenjem za rješavanje političkog problema", rekao je francuski eurozastupnik Jose Bove (Zeleni) i ocijenio da je "oslobađanje svih tih dužnosnika jedino moguće rješenje".


Bove inzistira na tome da se Europska unija "treba umiješati kako bi riješila problem" Katalonije. "Taj politički proces nije samo unutarnje pitanje Španjolske. On ima jasnu europsku dimenziju jer potkapa temeljne vrijednosti naše Unije kao što su demokracija, sloboda izražavanja i pravo na sudjelovanje u politici", kazali su u priopćenju objavljenom u utorak u Strasbourgu.


U Bruxellesu je pred sjedištem Europske komisije i Europskog vijeća stotinjak osoba prosvjedovalo u utorak, a među njima i troje bivših ministara u katalonskoj vladi, Toni Comin, Lluis Puig te Meritxell Serret, koji žive u "egzilu" u Belgiji.


Dok je u Madridu počelo suđenje katalonskim političarima optuženima za pobunu protiv Španjolske diljem Katalonije ljudi su izišli na prosvjede protiv sudskog procesa koji smatraju nepravednim. Odbori za obranu Republike (CDR), grupe koje podržavaju nezavisnost pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, pozvale su preko Twittera na prosvjede. "Nećemo dopustiti da se normalizira represija. Opet ćemo izići na ulicu i suprotstaviti se", poručile su. Na nekoliko cesta u Kataloniji, uglavnom u Barceloni, u utorak ujutro prekinut je promet, a za popodne i navečer su najavljena okupljanja. "Okupljanja na različitim mjestima u Barceloni utječu na promet“, izvijestila je gradska policija u Barceloni.


Na suđenju bivšim dužnosnicima Katalonije optuženima za pobunu protiv Španjolske, koje je počelo u utorak u Madridu, neće se odlučivati o budućnosti te regije ili ideologiji, nego o tome jesu li prekršeni zakoni, rekao je u utorak španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo. Dezcallar je u utorak naglasio kako je njihovo djelovanje dovelo do najgore ustavne krize u tom razdoblju. "Ovdje se ne odlučuje o budućnosti Katalonije. Secesionističke stranke vjerojatno će iskoristiti ovo suđenje kao instrument propagande. Već govore da španjolsko pravosuđe nije neovisno, da su politički zatvorenici i da imaju pravo na referendum", rekao je veleposlanik na brifingu za novinare sazvanom u povodu početka suđenja.


Naglasio je da se dužnosnicima ne sudi zbog njihovih ideja, jer postoje mnogi koji javno pozivaju na neovisnost Katalonije, pa su i dalje na slobodi. "Oni nisu u zatvoru zbog toga što misle, nego zbog toga što su učinili."


Vlasti im na teret stavljaju pobunu protiv Španjolske, neposluh te korištenje javnog novca za organiziranje referenduma koji je zabranio španjolski Ustavni sud. Dezcallar, koji je preuzeo dužnost u Zagrebu krajem prošle godine, istaknuo je kako u Španjolskoj referendum mora dobiti i odobrenje parlamenta, koji su katalonski i baskijski separatisti zatražili, no oba zahtjeva su odbačena. "U Španjolskoj, kao i u svim državama s vladavinom prava, zakoni se moraju poštovati, svi ih se moraju pridržavati i odgovarati za svoje djelovanje", rekao je veleposlanik i dodao kako je sada na sucima da odluče o sudbini pritvorenih katalonskih dužnosnika.
Španjolsko državno odvjetništvo traži 25 godina zatvora za Oriola Junquerasa, bivšeg potpredsjednika katalonske vlade, a među ostalim optuženicima nalazi se osmero consellera (ministara) vlade, bivša predsjednica regionalnog parlamenta i dva lidera nevladinih organizacija.


Vuk Tešija
Na suđenju bivšim dužnosnicima Katalonije neće se odlučivati o ideologiji, nego o tome jesu li prekršeni zakoni.
Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana