Novosti
POVJERLJIVOST

Izjava ne odražava stav HDZ-a
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Predsjednik HDZ-ova Odbora za informiranje, informatizaciju, medije i digitalno društvo i posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal, izjavio je u utorak da HDZ nije sudjelovao u pisanju ni jedne rečenice sporne izjave o povjerljivosti. HDZ je članovima poslao izjavu o povjerljivosti kojom se, potpišu li je, obvezuju da neće otkrivati nikakve informacije o stranci bez odobrenja stranke. Između ostaloga, potpisom se obvezuju da podatke neće otkrivati ni pred sudom, što je u suprotnosti sa Zakonom o kaznenom postupku. Odgovornost za tako sročenu izjavu preuzela je tvrtka koju je HDZ angažirao, Apicura Business Intelligence, koja je najavila da će ju izmijeniti.

Kopal je u izjavi novinarima rekao da HDZ nije sudjelovao u pisanju ni jedne rečenice te izjave te da ni u kojoj rečenici ili izričaju ne odražava mišljenje i stav te stranke. "Ta izjava smatra se ništavnom i ništetnom, članstvo ni prema kojoj osnovi nema obveze prema toj izjavi. Sastavila ju je tvrtka koja je potpisala ugovor da nas prati u procesu usklađivanja s europskom direktivom i svim relevantnim propisima u vezi zaštite podataka. Bit će sastavljena nova izjava", rekao je Kopal. Upitan kako je moguće da je izjava već upućena članstvu, Kopal je ustvrdio kako je razlog tome "interna nekoordinacija", a što se tiče odgovornosti za taj gaf poručio je da će se to interno riješiti. "Na nižim razinama dogodila se nekoordinacija", kazao je te izrazio žaljenje što je do toga došlo. "Mi ćemo to popraviti i ispraviti", dodao je.

Ustvrdio je da nitko iz HDZ-a nije sudjelovao u pisanju izjave, a što se tiče daljnje suradnje s tvrtkom Apicura Business Intelligence kazao je da su moguće razne konzekvence. Dodao je kako su u tvrtki izrazili žaljenje što je s njihove strane došlo do previda. Naprosto su primijenili korporativna pravila na demokratske uzuse, a to je neprihvatljivo, naglasio je Kopal. H