Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Niski prometi izazivaju zabrinutost ulagača
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Uz nisku likvidnost na tržištu, sve veći utjecaj imaju negativni migracijski trendovi koji su prijetnja hrvatskom gospodarstvu

Prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi skromno se trgovalo uz pad cijena dionica. Niski prometi na početku ove godine izazivaju zabrinutost ulagača jer se cijela priča na domaćem tržištu kapitala svela na nekoliko dionica.Povećana zabrinutost domaćih ulagača došla je do izražaja na okruglom stolu koji je u četvrtak organizirala Akademija Zagrebačke burze o temi "2019. - što donosi tržištu kapitala i gospodarstvu" kada je veliki broj posjetitelja pokušao naći odgovore na svoje dvojbe.
Ukupni tjedni promet iznosio je skromnih 37,2 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 21,4 i obveznicama 15,8 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna kuna. To je prosječno po trgovinskom danu 2,6 milijuna kuna ili 38,2 posto manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi blago su porasle. Indeks Crobex dohvatio je u ponedjeljak 1762 boda ostvarivši rast za 0,1 posto uz 1,8 milijuna kuna prometa, što je jedan od najnižih dnevnih prometa u povijesti Zagrebačke burze. Utorak je donio nastavak rasta cijena dionica pri čemu se indeks Crobex povećao na 1769 bodova (rast za 0,5 posto) uz 2,5 milijuna kuna dnevnog prometa. U srijedu su cijene dionica ponovo pale i srušile indeks Crobex na 1766 bodova (pad za 0,1 posto). Pad dionica trajao je do kraja tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1766 bodova. To je 6 bodova ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex osam je zabilježilo rast i šest pad cijene, dok se pet vrijednosnica (Atlantic grupa, Arena Hospitality Group, Ericsson Nikola Tesla, Jadran Crikvenica i Maistra) zadržalo na početnoj tjednoj razini.
Najveću promjenu zabilježile su vrijednosnice Đuro Đaković grupe rastom cijene za 7,8 posto i Brodogradilišta Viktor Lenac (rast za 6,1 posto) te Optima telekoma (rast za 3,1 posto), Atlanske plovidbe (rast za 2,3 posto) i HT-a (rast za 2,0 posto). Među tjednim gubitnicima su dionice Podravke (pad za 2,6 posto), Kraša (pad za 2,0 posto), Zagrebačke banke - ZABE (pad za 1,7 posto) i Končar elektroindustrije - KOEI (pad za 1,7 posto).
Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u srijedu kada je u blok-transakciji ostvaren 6,1 milijun kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 40.000 dionica po prosječnoj cijeni 153,50 kn. Stjecatelji dionica bili su skrbnički račun Zagrebačke banke i trezorski račun HT-a. Ostale dane trgovanje dionicama HT-a svelo se u otužne dnevne promete Zagrebačke burze. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 155,00 kn. To je za 3,00 kn ili 2,0 posto više nego na početku tjedna jer je dio kupaca počeo spekulirati koliku bi dividendu mogao predložiti nadzorni odbor HT-a za isplatu iz prethodne poslovne godine. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,9 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 427,00 kn (rast za 1,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,5 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 488,00 kn (rast za 0,4 posto). Dionicama Zagrebačke banke najviše se trgovalo u srijedu kada je ostvaren 2,1 milijun kuna redovitog prometa. Cijena dionica Zagrebačke banke dohvatila je u petak 58,00 kn. To je 1,00 kn ili 1,7 posto manje nego na početku tjedna. U četvrtak je održan okrugli stol Akademije Zagrebačke burze koji je okupio veliki broj sudionika.Na okruglom stolu sudjelovali su Ivana Gažić, predsjednica uprave ZSE-a, Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a, Ante Žigman, predsjednik Upravnog odbora HANFE, Zrinka Živković Matijević, direktorica Ekonomskih istraživanja u RBA-u, i Josip Jagić, komunikacijski savjetnik u tvrtki Signal Media. Velik broj posjetitelja pokušao je iz prve ruke doznati što se može očekivati od domaćeg tržišta kapitala u ovoj godini. Na to su ih ponukala zbivanja vlasničkog preslagivanja oko Zagrebačke burze, te najave ulaska RH u eurozonu, što će imati velik utjecaj na domaće tržište kapitala. Ivana Gažić istaknula je kako se pred Zagrebačkom burzom nalazi izazovna godina u kojoj će se nastaviti s osnaživanjem razvojnih Funderbauma i Progress tržišta. Vedran Šošić naglasio je kako će uvođenje eurovalute u RH otkloniti valutni rizik, ali je za poslovanje tržišta kapitala ključna njegova transparentnost i uključenost investitora. Ante Žigman upozorio je da uz nisku likvidnost na tržištu sve veći utjecaj imaju negativni migracijski trendovi koji su prijetnja hrvatskom gospodarstvu te negativne tendencije u gospodarstvu eurozone, pri čemu se posebno izdvaja smanjena procjena rasta gospodarstava Njemačke i Italije - glavni ekonomski partneri RH. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica smanjila se u petak na 110,79 bodova (tjedni pad za 0,05 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Ulagači, domaće tržište kapitala vrlo je plitko. Pozorno pratite vijesti s tržišta jer svaki dublji ulazak u hladnu vodu može ostaviti posljedice.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike