Ekonomija
TURIZAM

Burilović: Poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snagu
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Postali smo destinacija poznata po gastronomiji i dobrim vinima, a bez turizma to ne bi bilo moguće, rekao je ministar Tolušić

Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su za gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, nego gašenje požara.Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada.Rečeno je to između ostalog na konferenciji "Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti“.
"U ovoj školskoj godini 3800 učenika željelo se školovati za kuhara, a upisano je 1200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za ‘ovdje i sada‘, nego dugoročan plan“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji.
Poručio je kako je ključno poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snage.
- Razvojem turizma s ponudom visoke kvalitete idemo prema cjelogodišnjem poslovanju. Za primjer mogu navesti zdravstveni turizam. To pak znači manje sezonaca i više radne snage sa sigurnim radnim mjestom i kontinuiranim izvorom primanja - zaključio je Burilović.
Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), kazala je kako na uspjeh u turizmu utječu mnogi faktori. "Značenje turizma za našu zemlju je neupitno, ali sljedeća godina bit će izazovna zbog brojnih vanjskih čimbenika poput recesije u Italiji, usporavanja rasta Njemačke i povratka Turske kao destinacije. Turizmu je bitna snažnija potpora Vlade RH kako bi bili konkurentniji. Zbog iseljavanja povećani su pritisci da se izjednače uvjeti rada s onima na tržištu EU-a“, naglasila je Deranja i pozvala da se smanji opterećenje rada ili snizi PDV kako bi se povećao investicijski potencijal turističkih tvrtki.
- Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu, ove godine je 20.000 nezaposlenih izrazilo želju za rad u turizmu, a za njih smo organizirali povezivanje s poslodavcima. Omogućili smo povratak umirovljenika u svijet rada na pola radnog vremena te povećali kvote za strane radnike, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.
Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da se bez razumijevanja svih drugih ministara i dionika u turizmu ne može postići ništa. "Mi smo svi stavili dresove sa strane i bacili se na rješavanje problema. Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila 2 milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike", izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam.
Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, rekao je da je turizam za naše gospodarstvo neprocjenjiv. Uz 12 milijardi eura prihoda lani donosi i dizanje drugih povezanih grana, a naročito poljoprivredne i prehrambene industrije. "Postali smo destinacija poznata po gastronomiji i dobrim vinima, a bez turizma to ne bi bilo moguće. Zdenka Rupčić

Nužno je usklađivanje potreba poslodavaca s obrazovnim sustavom
“Što se tiče nedostatka radnika, o tome smo morali razmišljati prije pet godina kad je na burzi bilo 300.000 nezaposlenih, ali nije kasno i svi zajedno moramo raditi na tome da se situacija popravi“, poručio je Tolušić, uz napomenu da se ništa neće popraviti preko noći. U sklopu konferencije održane su panel-rasprave o tome kako privući i zadržati turističkoga djelatnika te kako upravljati ljudskim potencijalima i obrazovati ljude za turizam. Ciljevi konferencije su utvrđivanje stanja na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, usklađivanje potreba poslodavaca s obrazovnim sustavom...
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike