Novosti
USKOK OPTUŽENE TERETI I ZA ZLOČINAČKO UDRUŽIVANJE

Podignuta optužnica zbog paleži vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika
Objavljeno 12. veljače, 2019.

Zbog paleži vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog USKOK je podignuo optužnicu protiv Čepinčanina Dragana Bakovića (48), zvanog Bambur, Milana Bulata (52), Jasmine Huzanić (31), Marija Tolića (40), Ive Jerića (52), Zdenka Ivankovića (48) i Roberta Flačera (29).


Optužnica je na Županijski sud Osijek stigla u ponedjeljak, samo dva dana prije nego što ističu tri mjeseca od posljednjeg produljenja istražnog zatvora za četvero optuženih. Početkom siječnja Ustavni sud odbio je žalbu na rješenje o produljenju istražnog zatvora za Dragana Bakovića, no žalba Zdenka Ivankovića je usvojena i vraćena Županijskom sudu u Osijeku na ponovno odlučivanje te je tijekom prošlog tjedna pušten iz zatvora uz 500.000 kuna jamčevine. Svi akteri ove priče imaju kako hrvatsko tako i državljanstvo Bosne i Hercegovine te u susjednoj državi imaju prijavljeno i prebivalište i boravište.​


Optužnicom se Dragana Bakovića tereti da je od siječnja 2017. do svibnja 2018. godine na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao Bulata, Huzanićku, Tolića i još najmanje jednu osobu da bi zapalili vikendicu u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama, na otoku Braču. U cilju realizacije navedenog plana, Bambur je s Bulatom dogovorio da zajedno s najmanje još jednom nepoznatom osobom zapale vikendicu te da Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na otok Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi Bulat nakon paleži što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje otišao s otoka. Marijo Tolić bio je zadužen da izvijesti Bakovića o tome da je sve učinjeno prema dogovoru.


Tužitelji smatraju da su Milan Bulat i najmanje još jedan muškarac u večernjim satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu većem od 200.000 kuna.


No, nije sve prošlo baš prema planu, jer je pri podmetanju vatre došlo do eksplozije i požara, pri čemu je Milan Bulat teško ozlijeđen, odnosno zadobio je teške opekline. Da bi ga takvog evakuirali s otoka Brača, i potom prebacili iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, gdje su organizirali njegovo skrivanje, boravak i liječenje, Dragan Baković je povezao Ivu Jerića, Zdenka Ivankovića i Roberta Flačera. Oni su zajedno s Jasminom Huzanić i Marijom Tolićem sudjelovali u evakuiranju i skrivanju Bulata, kao i u financiranju njegovog liječenja i skrivanja u Bosni i Hercegovini te u Njemačkoj. U optužnici USKOK predlaže produljenje istražnog zatvora protiv Bakovića, Bulata, Huzanić i Tolića.


Kako doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku, optužnica i priloženi kazneni predmet USKOK-a dodijeljeni su elektronskim putem u rad određenom kaznenom sucu kao predsjedniku optužnog vijeća radi ispitivanja iste te dostavljanja svim optuženicima i njihovim braniteljima, kao i radi odlučivanja o prijedlogu USKOK-a i nalaganja sjednice optužnog vijeća radi odlučivanja o potvrđivanju optužnice. Kako doznajemo, sjednica optužnog vijeća predviđena je za srijedu u 11 sati.


Podsjetimo, sredinom lipnja prošle godine u velikoj akciji USKOK-a i policije, pod kodnim nazivom "Lignja", uhićeno je šest aktera ove priče u Osijeku, Zagrebu i Rijeci te privedeno pod jakim policijskim nadzorom na Županijski sud Osijek. Jasmina Huzanić nije bila među uhićenima, nego je za nju navedeno da nije dostupna hrvatskom pravosuđu. Međutim, Jasmina Huzanić već je drugog dana krenula iz Njemačke u Hrvatsku, a s obzirom na to da je USKOK za njom raspisao tjeralicu, uhićena je na granici i provedena u osječki zatvor. Pri prvom ispitivanju većina uhićenih branila se šutnjom, a prema dostupnim informacijama, trebalo je ispitati 28 svjedoka.
USKOK sedmorku optužnicom tereti za kaznena djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.
Sandra Lacić
U optužnici USKOK predlaže produljenje istražnog zatvora protiv Bakovića, Bulata, Tolića i Jasmine Huzanić
Najčitanije iz rubrike