Regija
SJEĆANJE NA ŽRTVE LOVASA I OPATOVCA

“Minsko polje” spomen-područje za žrtve ‘91.
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Općina Lovas projekt provodi u suradnji s Ministarstvom branitelja, koštat će 1,6 milijuna kuna, a radovi će početi 2020.
LOVAS, OPATOVAC - U srijemskom selu Lovasu bit će, u znak sjećanja na mještane poginule u Domovinskom ratu, uređeno Spomen-područje "Minsko polje", i to na mjestu gdje je 1991. godine počinjen jedan od najokrutnijih zločina u agresiji na Hrvatsku. Lovas je naime podnio veliku žrtvu tijekom Domovinskog rata - smrtno je stradalo 87 mještana, što je 5,5 posto od ukupnog broja Hrvata koji su do početka rata živjeli u selu.Tijekom listopada i studenoga ‘91. godine ubijeno je u okupiranom selu 70-ak mještana uglavnom hrvatske nacionalnosti.

Krvava berba grožđa
Najstrašniji zločin počinjen je 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici lokalne Teritorijalne obrane i paravojne postrojbe "Dušan Silni" natjerali 51 mještanina Lovasa - koristeći ih kao živi štit - da na ulazu u selo "očiste" polje djeteline od mina koje je prethodno postavila tadašnja JNA. Rekli su im da idu "brati grožđe", što je poslije nazvano "krvavom berbom grožđa".... Od eksplozije mina stradalo je 20 mještana, a njih 14 bilo je ranjeno.

Za izradu idejnog rješenja Spomen-područja "Minsko polje" sa spomenikom i Interpretacijskim centrom natječaj je raspisala Općina Lovas, dok je za organizaciju i provedbu natječaja, s naznakom da je riječ o likovnom i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznom projektu, određeno Društvo arhitekata Varaždin.

– Sumještanima poginulim u Domovinskom ratu Općina Lovas želi odati počast gradnjom spomenika i uređenjem bivšeg minskog polja u Lovasu – pojasnila je lovaska načelnica Tanja Cirba razloge ulaska u projekt, a koji se provodi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja. Pojasnila je pritom i kako se natječaj provodi zbog složenosti zadatka koji je pak u realizaciji podijeljen u tri faze u skladu s mogućnostima financiranja, kao i zbog, navela je, značenja stradanja u Lovasu na nacionalnoj razini koje treba dostojanstveno zabilježiti u prostoru kao trajno sjećanje.

Projektom se u konačnosti predviđa izgradnja spomenika svim žrtvama u Domovinskom ratu s područja Općine Lovas (Lovas i Opatovac) i neposredno parterno uređenje kao prva faza za realizaciju.

16.543 "kvadrata"
Druga je hortikultura i parterno uređenje na cjelokupnoj površini bivšeg minskog polja, kao i definiranje info-točaka i postavljanje info-tabli, a gradnja zgrade Interpretacijskog centra planirana u trećoj fazi radova.

Inače, parcela nekadašnjeg minskog polja u vlasništvu je Općine Lovas, površine je 16.543 četvornih metara, a nalazi se na istočnoj granici sela Lovas uz prilaznu cestu, Ulicu Josipa bana Jelačića (županijska cesta Ž-4174) s njezine sjeverne strane. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,6 milijuna kuna (plus PDV), no dijelom te svote nije zgrada Interpretacijskog centra, ni projekt vizualnih komunikacija odnosno dizajn sadržaja info-tabli. Natječajni radovi mogu se predavati do 9. travnja ove godine, a ocjenjivački sud će, kako stoji u tekstu natječaja, valorizirati radove prema nekoliko osnovnih kriterija, među kojima su prostorni koncept u odnosu na širi i uži kontekst, prostorna i oblikovna kvaliteta, harmonija suvremenog izričaja s povijesnim, krajobraznim i ambijentalnim vrijednostima, kao i racionalnost rješenja, a potom i jednostavnost i ekonomičnost održavanja.

–Trenutačno na tom mjestu imamo križ, čemprese i stazu. No u općini smo na stavu da je došlo vrijeme da Lovas i Opatovac imaju mjesto sjećanja na sve žrtve, njih ukupno 90. Imamo sada i knjigu i film koji svjedoče o stradanju u Domovinskom ratu, žrtve su pronađene, osim još jedne nestale osobe, i bivše minsko polje bit će uređeno u trajan, dostojanstven spomen na sve žrtve Lovasa i Opatovca – rekla je načelnica Cirba, dodajući da bi prvi radovi mogli krenuti u 2020. godini.

Sanja Butigan
Informacije o tragediji ‘91. dan po dan
- Interpretacijski centar pružat će sve informacije o stradanju Lovasa i Opatovca kroz pisane i videomaterijale po datumima, dan po dan, kako se u jesen 1991. godine događala tragedija naših sela. Taj nam dio zasad nije u financijskoj konstrukciji, no vjerujem da ćemo moći osigurati sredstva. Sve zajedno, s obzirom na veličinu parcele, bio bi park - kazuje načelnica Tanja Cirba, dodajući da bi taj dio mogao koštati dodatnih oko 1,5 milijuna kuna. Osim stravičnog zločina minskog polja, u Lovasu je i druga po veličini masovna grobnica iz ‘91.
Najčitanije iz rubrike