Regija
DVD-OVI REZIMIRAJU GODINU

Vatrogasci još opstaju i u najmanjim selima
Objavljeno 12. veljače, 2019.
SLATINA - Veljača je mjesec godišnjih skupština, na kojima brojne udruge sumiraju jednogodišnje rezultate i sagledavaju mogućnosti i smjerove daljnjeg djelovanja. Među njima su i dobrovoljna vatrogasna društva, u mnogim mjestima najstarija i zasigurno najkorisnija udruženja mještana. Ona su osnovana i u najmanjim selima, pa i u onima gdje nema drugih udruga, a održava ih svijest ljudi da opasnost od vatrene ili neke druge stihije uvijek postoji i da su upravo vatrogasci pozvani pomoći svojim sumještanima ako do nevolje dođe.

U slatinskom prigradskom Sladojevačkom Lugu 1961. godine bilo je125 stanovnika, i to je najviše otkako mjesto postoji. Godine 2001. bilo je 106 mještana, a prilikom posljednjeg popisa stanovništva 2011. godine u tom je selu živjelo tek 90 duša. Pa kad se sagledaju brojke, 35 aktivnih članova DVD-a čini više od 30 posto stanovnika sela. Društvo je utemeljeno 1998. godine, jedno je od najmlađih u okruženju, i lani je proslavilo dvadesetu obljetnicu postojanja pa je predsjednik Danijel Kramarić još jednom zahvalio svima koji su pomogli obilježiti taj jubilej. Prošle godine, srećom, nije bilo potrebe za vatrogasnim intervencijama, ali su vatrogasci iz Sladojevačkog Luga sudjelovali u vježbi na Javorici, radili na vatrogasnoj edukaciji članova, obilježili blagdan svetog Florijana, uređivali okoliš seoskog doma i nabavljali vatrogasnu opremu. Njihov je najveći problem smanjenje broja članova.

Još manje stanovnika od Sladojevačkog Luga ima Gornje Predrijevo u Općini Sopje. Tamo je prilikom posljednjeg popisa stanovništva bilo samo 86 ljudi, a danas ih nema ni toliko. Tamošnje Dobrovoljno vatrogasno društvo službeno ima 22 člana, a bori se s istim problemima kao i njihovi kolege u drugim mjestima. Društvo je osnovano još 1937. godine i već je 82-godišnji "starac", ali još uvijek agilan i potreban. O djelovanju društva govorio je predsjednik Adam Pinter, a podršku i daljnju financijsku potporu obećao je načelnik Berislav Androš.

DVD Vraneševci u Općini Čađavica, osnovano 1955. godine, ima 27 članova, koji brinu da svih 152 stanovnika ne strahuju od požara. Njihove glavne aktivnosti odnose se na servisiranje aparata za gašenje vatre te na nabavu dodatne vatrogasne opreme. Osam vatrogasaca obavilo je liječničke preglede, a vatrogasnih intervencija nije bilo. Predsjednik Dražen Šomođi posebno je najavio nabavu tlačne cijevi i osobne zaštitne opreme. Uz pohvale za dosadašnje djelovanje, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević uručio je predstavnicima DVD-a Vraneševci pet kompleta radnih odijela.
P. Žarković
U slatinskom prigradskom Sladojevačkom Lugu 35 članova DVD-a čini više od 30 posto stanovnika sela
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike