Regija
ČETIRI AGLOMERACIJE

Projekt od 384 milijuna kuna - 70 posto iz EU
Objavljeno 12. veljače, 2019.

Vezani članci

AGLOMERACIJE POŽEGA I PLETERNICA

Potpisan je ugovor s nadzornikom radova

VINKOVCI - Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna projekt je kojim će se stanovnici tih dvaju gradoba i dviju općina, ali i oni u općinama Privlaka i Andrijaševci, u sljedećih nekoliko godina spojiti na mrežu javne odvodnje. To će značajno poboljšati kvalitetu života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti uslugu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima, rečeno je na jučerašnjem svečanom obilježavanju početka radova na ovom 384 milijuna kuna vrijednom projektu, gdje su sudjelovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić te drugi gosti.Važno je istaknuti da će izgradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje u ovim aglomeracijama obavljati konzorcij lokalnih tvrtki, Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, koji je u prosincu 2018. potpisao ugovor u vrijednosti od 356,5 milijuna kuna, a nadzor nad izvođenjem radova provodit će tvrtke Sedra Consulting i Slavonija projekt.

Ovaj projekt obuhvaća izgradnju 118.989 metara sekundarne mreže, tlačnih cjevovoda duljine 31.865 metara, 8.269 priključnih okana, 40 crpnih stanica i rekonstrukciju 22 stanice, izgradnju 7 kišnih preljevnih spremnika, rekonstrukciju 11.555 metara sekundarne mreže i puštanje u pogon 55.815 metara postojeće sekundarne mreže.

Cjelokupni projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna trajat će 32 mjeseca te uključuje i nadogradnju vinkovačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Jošine na najviši, treći stupanj pročišćavanja te puštanje u puni pogon ostalih UPOV-a na projektom području, u Otoku, Cerni i Ivankovu, kao i nabavu opreme za održavanje sustava javne odvodnje.

S više od 70 posto projekt se financira iz sredstava Europske unije, a preostali se iznos sufinancira nacionalnim sredstvima, odnosno sredstvima državnog proračuna, Hrvatskih voda te jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt - Vinkovaca, Otoka, Ivankova i Cerne. Korisnik projekta je tvrtka Vinkovački vodovod i kanalizacija, preko koje će ove jedinice lokalne samouprave sufinancirati projekt, i to s manje od 6 posto. U Vinkovcima je, primjerice, Gradsko vijeće donijelu odluku o poskupljenju vode za dvije kune – sa 14,8 na 16,8 kuna po prostornom metru i ta će razlika biti uplaćena za sufinanciranje ovog projekta u dijelu koji snose jedinice lokalne zajednice.
Miroslav Flego
Lokalna operativa
- Ovim iznimno značajnim projektom dva grada i četiri općine dobit će novu mrežu odvodnje ili će se postojeća rekonstruirati, što će povećati stupanj priključenosti stanovništva na mrežu i pridonijeti racionalnijem korištenju vodnih resursa. Trenutno samo aglomeracija Vinkovci ima značajniju razinu priključenosti na sustav javne odvodnje, oko 70 posto, Otok je na 13 posto priključenosti, a preostale dvije aglomeracije uopće nemaju sustav javne odvodnje. Nakon dovršetka projekta očekuje se da će sve četiri aglomeracije dostići između 80 i 90 posto priključenosti. Na mrežu će biti priključena sva kućanstva koja to nisu, a u rad će biti pušteni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, koji će na taj način imati stvarnu funkciju. Važno je što će ovaj projekt pokrenuti domaću operativu, a time i dovesti do rasta gospodarstva i novog zapošljavanja – rekao je na svečanosti predsjednik uprave VVK-a Dražen Milinković, podsjetivši da će priključci na mrežu odvodnje biti besplatni, a ministar Ćorić je dometnuo kako su pozitivni učinci puno veći od 384 milijuna koliko stoji projekt.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike