Osijek
RADIONICA U CENTRU ‘’ŠTARK’’

Učili oblikovati staklo i ručno modelirati u glini
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Završna izložba radova bit će u srijedu, 27. veljače, u Muzeju likovnih umjetnosti u 17 sati

Štićenici Centra za odgoj i obrazovanje ‘‘Ivan Štark‘‘ Osijek u ponedjeljak su sudjelovali na radionici s keramikom i staklom održanoj u sklopu projekta ‘‘Dođi da ti pokažem‘‘. Projekt je to u realizaciji COO-a ‘‘Ivan Štark‘‘ i Udruge Vijuga osmišljen prije otprilike mjesec dana radi integracije djece s poteškoćama u razvoju s lokalnom zajednicom, kojoj bi se na taj način približile njihove mogućnosti kroz umjetničke radove i stvaranje svijesti o vrijednosti vlastitog mišljenja, promocije osjećaja za lijepo i duhovnu dimenziju postojanja.

- Na današnjoj radionici upoznajemo se s radom na lončarskom kolu, nakon čega ćemo ručno modelirati u glini i izrađivati funkcionalne predmete kao što su zdjele i šalice. Treća faza upoznavanje je i rad s fuzijom stakla, što uključuje rezanje, bojenje i slično. Rad s keramikom i fuzijom stakla specifično je područje koje se baš i ne primjenjuje u redovnim školama ili u centrima, dok se kod nas to intenzivno i terapeutski radi već godinama i mogu reći da iz godine u godinu naš rad jako lijepo napreduje - rekla je voditeljica radionice Ivana Boda, učiteljica likovne kulture u COO-u ‘‘Ivan Štark‘‘.

Posljednja faza ovog lijepog projekta bit će završna izložba radova sudionika jučerašnje radionice. ‘‘Kroz projekt ‘Dođi da ti pokažem‘ želimo svima pokazati kako djeca s posebnim potrebama rade odlične stvari i kako im trebamo dati tih, ne pet minuta, nego puno više vremena i prostora da pokažu ono po čemu su zaista posebna. Izložba izrađenih radova održat će se u srijedu, 27. veljače, u Muzeju likovnih umjetnosti s početkom u 17 sati, nakon čega će štićenici COO-a ‘‘Ivan Štark‘‘ dobiti svoje radove‘‘, kaže predsjednik Udruge Vijuga Darko Grundler.

Danijel Miklić
Integracija s lokalnom zajednicom
- Naša djeca već dugi niz godina bave se keramikom preko keramičarske sekcije, učeničke zadruge i u sklopu redovne nastave, odnosno likovne kulture. Također, želimo iskoristiti potencijale našeg centra jer ovdje imamo lončarsko kolo i peći za keramiku i staklo, tako da, kada nam je gospodin Grundler javio da je zainteresiran za suradnju, to je bila prava prilika da u jednoj zajedničkoj radionici i aktivnosti s tzv. vanjskim svijetom u vidu završne izložbe pomognemo našim stićenicima da se integriraju s lokalnom zajednicom - riječi su ravnateljice COO-a ‘’Ivan Štark’’ Edit Lemal.
Najčitanije iz rubrike