Mozaik
LJUBAV KOŠTA

Hrvati sve više troše
na darove za Valentinovo
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Hrvatski građani sve češće poklone kupuju u posljednji trenutak, dan ili dva prije Valentinova

Potrošnja hrvatskih građana na kupnju poklona uoči i u vrijeme Valentinova povećala se od 2016. do 2018. godine za 55 posto, dok je istodobno potrošnja za kupnju cvijeća porasla za 72 posto, a nakita za čak 76 posto, rezultati su redovitog godišnjeg istraživanja Mastercard Love Index.


Nadalje, sve su popularniji i nematerijalni pokloni u obliku iskustava, kao što su primjerice večera u restoranu ili odmor u hotelu. Tako se u tri godine uoči Dana zaljubljenih ukupna potrošnja u restoranima povećala za 34 posto, u hotelima za 48 posto. Uz to, dosta se troši i na prijevoz koji čini 19 posto ukupne potrošnje u tom razdoblju, navode iz Mastercarda. No hrvatski građani sve češće poklone kupuju u posljednji trenutak. Istraživanje je tako pokazalo da se u 2017. i 2018. godini najveći broj kupnji poklona za Valentinovo obavio tri dana unaprijed, odnosno 11. veljače.


Usprkos iznimno velikom povećanju od 202 posto u protekle tri godine, online kupnja poklona još je uvijek puno manje zastupljena od one u klasičnim trgovinama. Tako se čak 95 posto transakcija uoči Valentinova obavlja na fizičkim prodajnim mjestima, a samo pet posto online. Slična je situacija i na samo Valentinovo, kada se 96 posto poklona kupuje u trgovinama, a samo tri posto online.
Pokloni se, pokazuje Mastercardovo istraživanje, sve češće plaćaju karticama, pa je broj kartičnih plaćanja oko Valentinova u tri uzastopne godine porastao za 45 posto, a njihov se broj znatno povećao i u restoranima (38 posto), hotelima (20 posto), prilikom plaćanja prijevoza (159 posto) i kupnje cvijeća (57 posto). Iz Mastercarda ističu i da je jedan od najuočljivijih trendova prilikom kupnje poklona uoči Valentinova višestruko povećanje broja beskontaktnih transakcija, ali i povećanje ukupnog iznosa kupnje poklona plaćenih beskontaktnim karticama od čak 1453 posto u tri uzastopne godine. Među kartičnim plaćanjima, udio beskontaktnih transakcija oko Valentinova 2016. iznosio je pet posto, a 2018. se povećao na 16 posto. Godišnji Mastercard Love Index kreiran je na temelju analize transakcija kreditnim, debitnim i prepaid karticama u razdoblju oko Dana zaljubljenih - od 11. do 14. veljače - u protekle tri godine.
Hina
76

posto povećala se kupnja nakita za Valentinovo
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike