Kultura
SPLITSKO I RIJEČKO KAZALIŠTE PREMIJERNO IZVELI "NORMU"

U naslovnoj ulozi Daniela Schillaci
Objavljeno 11. veljače, 2019.
SPLIT - U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u produkciji Opere tog nacionalnog kazališta i u suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca iz Rijeke premijerno je izvedena tragična opera u dva čina Vicenza Bellinija "Norma". Premijerom, koju je režirao Christian Romanowski, ravnao je maestro Antonio Pirolli, a u naslovnoj ulozi druidske svećenice Norme nastupila je talijanska sopranistica Daniela Schillaci. Uz soliste, Zbor i Orkestar HNK Split u ulozi Pollionea bio je Bože Jurić Pešić, Adalgisa je bila sopranistica Antonija Teskera, a Ivica Čikeš bio je Oroveso. Za kostime su se pobrinule Dženiza Pecotić i Sanja Jureško, zborovođa i asistent dirigenta bio je Frane Kuss, a oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.


Najavljeno je da će osim navedenih protagonista u nekim od repriznih izvedbi ulogu Orovesea tumačiti Mate Akrap, u ulozi Clotilde će se izmjenjivati Marija Buzdovačić Peručić i Ivona Bosančić Lasić, a ulogu Flavija tumačit će Vinko Maroević i Špiro Boban.
Norma je prvi put izvedena 1831., događa se na početku rimske vlasti u Galiji. Bellini je naslovnu ulogu napisao za jednu od najpoznatijih opernih pjevačiva svog vremena Giudittu Pastu. U Splitu je postavljana krajem pedesetih i sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, jednom izvedena na Splitskom ljetu 1972. godine te posljednji put također na Peristilu 2004. D.Kć.
Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente