Crna kronika
AKCIJA MUP-A PROVEDENA ZA VIKEND

Policija utvrdila 5411 prometnih prekršaja
Objavljeno 12. veljače, 2019.
Biciklist je s 2,61 promilom alkohola u krvi pao na cestu između Samatovaca i Satnice i pri tome se lakše ozlijedio
OSIJEK - Protekloga tjedna policija je u prometu u Osječko-baranjskoj županiji zatekla 28 pijanih vozača i utvrdila još 205 prometnih prekršaja. U cijeloj Hrvatskoj policija je utvrdila 5411 prekršaja, a najveća brzina izmjerena je u Brodsko-posavskoj županiji.
Naime, policajci iz Nove Gradiške u nedjelju su oko 14 sati na autocesti A3 Bregana - Lipovac kod Okučana uhvatili nesavjesnog i neodgovornog 36-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, koji je autocestom jurio brzinom od 255 kilometara na sat. Upravljao je osobnim automobilom njemačkih registracija. Vozač je kažnjen novčanom kaznom te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od mjesec dana.

Jurnjava po obilaznici

Od 28 pijanih u Osječko-baranjskoj županiji 25 su bili vozači automobila i tri biciklista. Uz alkoholizirane, zaustavljena su još 92 prebrza vozača, 38 osoba nije se koristilo sigurnosnim pojasom u vozilima, tri vozača upravljala su neregistriranim i tehničkim neispravnim vozilima. Što se tiče biciklista, najpijaniji je bio 57-godišnjak koji je u subotu u oko 12 sati između Satnice i Samatovaca pao s bicikla s 2,61 promila alkohola u krvi i lakše se ozlijedio. Najpijaniji vozač automobila zaustavljen je u nedjelju u 19.05 u Vukovarskoj ulici u Osijeku. Radilo se o 42-godišnjaku koji je imao 2,24 promila alkohola u krvi te je uhićen. U Belom Manastiru u subotu u 4.15 policajci su zaustavili automobil kojim je upravljao 43-godišnjak s 1,81 promilom te je odveden u policijsku postaju dok se ne otrijezni.


U subotu je na osječkoj južnoj obilaznici policijska posada presretača imala pune ruke posla, a među prebrzima dvojica su se "istaknula". Naime, već u 8.50 presretač je sustigao Alfu Romeo 156 kojim je upravljao 36-godišnji hrvatski državljanin. Vozilo se kretalo brzinom od 179 kilometara na sat, izvan naselja, na dijelu ceste gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 110 kilometara na sat. Istog dana u 14.05 zaustavljen je Mercedes 350 D 4MATIC, kojim je 51-godišnji hrvatski državljanin jurio brzinom od 187 kilometara na sat, izvan naselja. Vozač se kretao vozilom više nego dvostruko brže od dopuštenog. Naime, na tom dijelu ceste brzina je prometnim znakom ograničena na 90 kilometara na sat.
Nastavak akcija

U Virovitičko-podravskoj županiji za vikend su zabilježena 164 prekršaja, od kojih su se 24 odnosila na upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, uz 72 prebrze vožnje, 17 nekorištenja sigurnosnog pojasa i sedam nepropisne upotrebe mobitela.


Od više od 5000 prekršaja u prometu na području cijele Hrvatske 484 su se odnosila ne pijane vozače, a najviša koncentracija alkohola, od 2,7 g/kg, izmjerena je u PU krapinsko-zagorskoj. Još 2312 vozača vozilo je brže nego što je dopušteno, a najveća prekoračena brzina, 254 kilometra na sat, izmjerena je u Brodsko-posavskoj županiji. Uz navedene, 560 osoba nije koristilo sigurnosni pojas, a 276 vozača nepropisno se koristilo mobitelom tijekom vožnje.


Najviše pijanih, prebrzih te vozača koji nisu bili vezani pojasem ili su se služili mobitelom u vožnji zabilježeno je u Zagrebačkoj županiji. Najveći broj vozača bio je u dobi od 31 do 40 godina - 124, a najčešće im je izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 promil, što je i najčešće izmjerena koncentracija u ovoj akciji.


U navedenom razdoblju na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 42 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj nesreći jedna je osoba poginula, a u ostalim je nesrećama ozlijeđeno 48 sudionika.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova najavljuju da se pojačane kontrole prometa nastavljaju kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu.
Sandra Lacić
NA CESTAMA 61 RECIDIVIST
U tri dana vikenda na hrvatskim cestama zaustavljen je 61 ponavljač teških prekršaja u prometu, tzv. recidivist, koji su opet napravili 71 težak prekršaj. Najviše je bilo alkohola - 28, prebrze vožnje 24, devet vožnji pod zabranom, sedam vožnji bez položenog vozačkog ispita i drugo. Zbog navedenih razloga policija je 16 vozača zadržala u posebnim prostorijama do otrježnjenja, a protiv 14 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, pri čemu je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

Najčitanije iz rubrike