Autoglas
PRODAJA AUTOMOBILA

Volkswagen uvjerljivo prvi na prodajnoj listi u siječnju
Objavljeno 12. veljače, 2019.

Nakon nekoliko godina konstantnog rasta u Hrvatskoj je prodaja automobila pala. Pokazuje to analiza prodajnih rezultata koje je objavila agencija Promocija plus. U siječnju je u Hrvatskoj registriran 3551 novi putnički automobil, što je 4,2 posto ili 155 automobila manje nego u siječnju prošle godine. Ipak, u siječnju ove u odnosu prema prosincu prošle godine broj registracija novih automobila veći je 47,2 posto, odnosno za 1139. Siječanjski rast u odnosu prema prosincu uobičajen je jer kupci registraciju automobila kupljenih u prosincu odgađaju za siječanj kako bi u prometnim dozvolama bilo upisano novije godište prve registracije, što utječe na buduću prodaju.


Što se tiče marki automobila, Volkswagen je premoćni pobjednik siječnja. Prodao je čak 724 automobila, ostavivši iza sebe Škodu (marku u Volkswagenovu vlasništvu), koja je prodala 396 automobila. Na trećem je mjestu Renault, koji je kupcima isporučio 247 automobila, a visoko četvrto mjesto drži Suzuki s 214 prodanih automobila. Do desetog mjesta plasirali su se još Dacia (212 prodanih auta), Hyundai (184), Peugeot (158), Toyota (157), Mazda (130) i Fiat (128). Ovo je bio dobar mjesec za Fiat, koji je udvostručio broj prodanih vozila u odnosu prema siječnju 2018.


Među modelima najprodavanija je u siječnju bila Škoda Octavia (240). Odličan prodajni rezultat marke Volkswagen je ostvario zahvaljujući "podjeli kolača" svojih modela. Čak 5 Volkswagenovih vozila nalazi se među prvih 11. Tako je prodano 217 Golfova, 172 Tiguana, 93 Pola, 86 modela T-Roc i 79 Tourana. Solidne prodajne brojke ostvarili su i Dacia Sandero (119), Suzuki Vitara (110) te sa po 95 prodanih auta Fiat 500L i Renault Clio. Prema pogonskom gorivu, 53 posto novih automobila registriranih u siječnju čine benzinci, 44 posto dizelaši, hibrida je registrirano 2,1 posto, automobila na autoplin 0,9 posto te 0,4 posto električnih.
Zanimljiv je pogled na prodaju automobila po regijama. I dok je Zagreb i dalje uvjerljivo vodeći (1373 registrirana automobila), požeška se regija strmoglavila na 14. mjesto (59). To je ipak samo siječanjsko zatišje, jer se rent-a-car kompanije i velike tvrtke tek zagrijavaju za nove flote vozila. Bez brige, već u idućem izvješću PŽ tablice skočit će u vrh po broju registriranih automobila. U ovom odnosu snaga osječka regija tamo je gdje treba biti - na četvrtom mjestu.
Milan Bugarić
Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala