Sport
MORENO CAR, VRATAR NEXE-A:

Mi smo kao velika obitelj, a to se vidi i po našim rezultatima
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Crikveničanin je bio jedan od junaka pobjede nad Grundfos Tatabanyom u Kupu EHF-a (27:28)

Bravo, Care! Uzviknuo je valjda svaki navijač NEXE-a, a i s njihove klupe kada je u petak u Gyoru vratar Našičana obranio posljednji šut lijevom vanjskom Tatabanye Božoviću i omogućio svojoj momčadi u posljednjih 15 sekundi doći do startne pobjede u B skupini Kupa EHF-a. Do koje su i došli pogotkom Patrika Lebana u posljednjim trenucima susreta.

Uzvik "care" nije u ovom slučaju klasična poštapalica. Ove sezone vrata NEXE-a čuva Moreno Car. Nakon pobjede nad Grundfos Tatabanyom (27:28) bio je označen jednim od junaka susreta.

Korak po korak
- Mislim da u ovoj utakmici ne treba nikoga posebno isticati. Doista su svi dečki zaslužili pohvale. U mom slučaju mislim da je obrana u drugom poluvremenu, kada je bila čvršća i kada smo stisnuli, odigrala golem dio posla, pa je bilo i šutova s devet-deset metara koje mi je bilo lakše braniti negoli čistih šutova - rekao je Car jučer ujutro spreman za razgovor o temi i prisjećanju na petak u Gyoru.

- Vidjelo se na nama kako je teško ući u svaku prvu utakmicu. Nismo uopće bili koncentrirani. Vidjelo se to i na rezultatu do odmora kada smo gubili četiri razlike. No vjerovali smo i prije utakmice kako možemo pobijediti, a kada smo ih krenuli sustizati, naša vjera bila je sve veća.

Nakon utakmice bila je prava erupcija oduševljenja. No, s druge strane, kako je to u posljednje vrijeme popularno reći, treba ostati ponizan. Ovo je tek prvi korak.

- Naravno da nakon ovakvih susreta i pobjeda bude i slavlja. To je normalno. Mi od početka sezone funkcioniramo da idemo od utakmice do utakmice. Vrlo brzo se zaboravlja odrađena utakmica bez obzira na to pobijedili ili izgubili i gleda se na onu sljedeću.

Sljedeća je već u subotu, u Našicama gostuje Burgdorf Hannover, koji nije baš lako kod kuće svladao Rabotnik.

- Iskreno nisam gledao utakmicu, ali ne sumnjam kako ćemo se ovog tjedna dobro za nju pripremiti i da ćemo analizirati suparnika jako dobro. Isto tako ne sumnjam da protiv svakoga, pa tako i Hannovera možemo igrati. Nakon ove pobjede puni smo samopouzdanja, veselimo se i što igramo u našoj dvorani. Zahvalio bih svim navijačima koji su nas došli bodriti u Mađarskoj. Nadam se kako će dvorana biti ispunjena jer i njihova pomoć nam je jako važna.

Početci u Crikvenici
Kada smo već okrenuli stranicu zvanu Tatabanya, red je malo bolje predstaviti Morena Cara, 23-godišnjaka iz Crikvenice, koji je u NEXE stigao iz Poreča.

- Počeo sam igrati rukomet zapravo u Bribiru, mjestu pokraj Crikvenice. To je još bio minirukomet. Međutim naš trener Dario Stipeč nažalost je preminuo, pa smo se preselili svi u RK Crikvenica, gdje sam i vrlo rano debitirao u seniorskoj momčadi. Poslije toga sezonu sam proveo u Matuljima, a posljednje tri sezone u premijerligašu Poreču.

Poziv iz NEXE-a nije ga previše iznenadio, ali isto tako nije ga mogao odbiti.

- U kadetskoj i juniorskoj reprezentaciji sa mnom su radili i trener Hrvoje Horvat i trener vratara Nino Pavelić, pa su dobro znali moje kvalitete. Sa mnom u uzrastu su od sadašnjih suigrača bili Šipić, Jelinić i Manci-Mičević. Nakon tri godine u Poreču očekivao sam nekakav iskorak, pa sam bio spreman na odlazak. Je li bilo još poziva ne znam, sve sam prepustio bivšem klubu, ali danas smatram da je dolazak u NEXE bio pun pogodak.

Na početku sezone dijelio je minutažu s povremenim srbijanskim reprezentativcem Mihailom Radovanovićem. On se nesretno ozlijedio, pa je Car u prvoj sezoni u SEHA ligi i sada u skupini EHF kupa čvrsto i spremno postao prvi vratar NEXE-a.

- Kada imaš kombinaciju dva mlada vratara željna dokazivanja, a koji odlično surađuju i izvan terena, onda je to dobitna kombinacija. Žao mi je što se Radovanović ozlijedio, nadam se kako će se brzo vratiti. Dakako, puno mi pomaže i Perica Lelić, koji je iskusniji. Ma zapravo sa svima u momčadi odlično surađujem. Mi funkcioniramo kao jedna velika obitelj i to se vidi i na našim igrama. Evo, dođite bilo koji dan u Našice, ako naletite na nekoga od igrača NEXE-a, obično smo po četvorica-petorica u društvu. Rijetko kada ćete vidjeti jednoga ili dvojicu u šetnji ili primjerice na kavi.

U Našicama živi sam, često dođe djevojka, koja studira u Rijeci. No, puno je izazova još do kraja sezone SEHA liga, EHF Kup, hrvatsko prvenstvo i Kup. Što misliš što će biti najteže ostvariti, Finale SEHA lige, Final four EHF Kupa ili osvojiti trofej u Hrvatskoj?

- Da se mene pita što bih najviše volio, rekao bih sve od toga nabrojenoga. No, ipak mislim kako će najteže biti osvojiti hrvatsko prvenstvo. Zagreb je vladar već koliko godina i kada bismo to ostvarili, to bi doista bila prvorazredna senzacija. No idemo utakmicu po utakmicu, dobra je stvar što smo osigurali Final four SEHA lige, pa se sada možemo koncentrirati na EHF Kup. Uostalom, to nam sljedeće dolazi - zaključio je vratar NEXE-a.

Krešimir Lacković
Moreno Car

vratar NEXE-a

Da se mene pita što bih najviše volio ove sezone, finale ili osvajanje SEHA lige, Final four EHF Kupa ili domaći trofej, odgovorio bih da želim sve. No najteže će sigurno biti osvojiti hrvatsko prvenstvo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini