Regija
UPRAVNI ODJEL ZA SPORT, MLADE I DEMOGRAFIJU

Potiču pozitivne promjene
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Novac za nekretnine, poduzetništvo, prijevoz studenata, razvoj sporta...
ŽUPANJA

Novoosnovani Upravni odjel za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije u 2019. godini provest će niz javnih poziva i mjera kojima će nastojati što više pomoći mladima i bar donekle zaustaviti negativan trend iseljavanja, a financirat će se iz županijskog proračuna.

- Na potrebu za osnivanjem ovog odjela utjecala je gospodarska i društvena situacija u županiji. Uz prirodni pad, broj stanovnika smanjuje se i stalnim iseljavanjem mladih u potrazi za boljim životom. Nadamo se kako ćemo ovim mjerama zadržati one koji su ostali te pružiti maksimalnu podršku onima koji se namjeravaju doseliti - pojašnjava v. d. pročelnika Kruno Šarić, ujedno i zamjenik gradonačelnika Županje.

Prva mjera je financijska pomoć mladim obiteljima za kupnju prve kuće ili stana. Predviđeno je ukupno 800.000 kuna, a maksimalan iznos potpore po obitelji je 35.000 kuna. Zajedno s Upravnim odjelom za gospodarstvo i regionalni razvoj provodi i program poticanja poduzetništva vrijedan 900.000 kuna. Pravo na potporu u iznosu do 50.000 kuna imaju poduzetnici, obrti te ostali subjekti koji se svrstavaju u mikro i male subjekte malog gospodarstva. Namjera je poticanjem proizvodnje, prerade i prodaje vlastitih proizvoda potaknuti samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, uključivanje u tržište rada, a samim tim i ostanak na ovim prostorima.

U cilju da sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju bar jedan obrok dnevno u školi, projektom "Užina za sve", financiranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u iznosu od 1.495.234,07 kuna i dodatno financiranim od VSŽ-a s 500.000 kuna, osigurana je besplatna prehrana u ovoj školskoj godini. Projektom su obuhvaćena djeca iz 35 osnovnih škola. Predviđeno je i sufinanciranje izgradnje novih i sanacija postojećih dječjih igrališta.

Za sufinanciranje prijevoza studenata putnika planirano je 300.000 kuna, a 70.000 kuna za organizaciju raznih događanja vezanih za rad s mladima. Šarić napominje da je Program javnih potreba u sportu usklađen sa strateškim ciljevima Razvojne strategije VSŽ-a, a odnosi se na izgradnju, preuređenje i opremanje sportskih objekata, razvoj sportskih programa te stručnog kadra stipendiranjem i financiranjem. Za rad i program Županijskog saveza sportova namijenjeno je 1.428.000 kuna, a za financiranje sportskih trenera svih sportova 876.000 kuna. Odjel je osigurao i 500.000 kuna za pomoć u organizaciji sportskih susreta, a sufinancira i pregled sportaša iznosom od 50.000 kuna.

- Svjesni smo kako ovim planom i programom nećemo zaustaviti trend iseljavanja, možda ga tek potaknuti na prve promjene, jer on je šira slika lokalnih demografskih procesa koje treba sagledati i u nacionalnom kontekstu. Nadamo se da će gospodarske i demografske mjere koje provodi Županija ostvariti pomake k pozitivnim rezultatima u godinama koje su pred nama jer instant-rješenje problema s kojima smo suočeni - ne postoji - zaključuje Kruno Šarić.
Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike