Novosti
UZ POSKUPLJENJE PLINA

Na sto potrošenih kubika račun veći za 20-ak kuna
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Ipak, svi opskrbljivači krajnjih potrošača plina na hrvatskom tržištu nemaju jednaku cijenu

Od 70 tisuća kućanstava korisnika grijanja na plin na području koje pokriva HEP Plin polovina ih je na području grada Osijeka, i svi oni od prvog dana travnja mogu očekivati od 20 do 25 kuna veći iznos na mjesečnom računu za svakih 100 prostornih metara (kubika) utrošenog plina. Informativni je to izračun najavljenog poskupljenja plina za kućanstva, čija će cijena od 1. travnja biti viša za prosječno 6,9 posto u odnosu prema trenutačnoj.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u petak je donijela odluku o novom iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i ovaj porast objašnjava porastom veleprodajne komponente cijene plina za 9,7 posto. Tako je cijena nabave plina za regulacijsku godinu 2019. utvrđena u iznosu od 0,1548 kn/kWh. Drugi dio referentne cijene plina njezin je fiksni dio, odnosno premija, koja je za razdoblje od 1. travnja 2019. do 31. ožujka 2020. utvrđena u iznosu od 0,0437 kn/kWh, čime veleprodajna komponenta krajnje cijene plina za kućanstvo, odnosno referentna cijena plina, iznosi 0,1985 kn/kWh. No kolika će točno biti cijena plina za kućanstva, znat će se tek kada HERA objavi kompletnu odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2019. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., s obzirom na to da svi opskrbljivači krajnjih korisnika na hrvatskom tržištu nemaju jednaku cijenu. A njih je, budući da je i na hrvatskom tržištu plina prošla liberalizacija, više od 30 i svatko od njih kreira svoju računicu na osnovi HERA-ine referentne cijene.

Dodatnu pomutnju u ovakvim situacijama kod potrošača stvara i to što se potrošnja plina mjeri u prostornim metrima, ali je u našoj regulativi već odavno pr(a)va mjerna jedinica za potrošnju, odnosno za iznos računa - kilovatsat. On se pak dobije množenjem potrošenih kubika i isporučene ogrjevne vrijednosti plina. A ogrjevna je vrijednost svakog mjeseca drukčija, pa tako i računi za dva mjeseca s istom količinskom potrošnjom ne moraju biti isti. Stoga se u ovom informativnom pokušaju izračuna ravnamo po sljedećem - prema još uvijek aktualnom cjeniku HEP Plina (0,2270 kwh bez PDV-a): račun za potrošnju 200 kubika plina, odnosno 1900 kilovatsati, u kojemu posljednja stavka, dakle ona s PDV-om, iznosi 700 kuna. Matematikom - sedam posto (najavljenog poskupljenja) tog iznosa je 49 kuna. Dakle, na sto potrošenih kubika plina iznos računa raste za 20 - 25, a na 300 kubika za 70 - 75 kuna. Što je u konačnici i relativno dobra vijest, jer su neke neslužbene najave govorile kako bi poskupljenje moglo biti puno veće.

Dario Kuštro
6,9

posto bit će viša cijena plina za kućanstva od 1. travnja
PREPUSTITI TRŽIŠTU ODREĐIVANJE CIJENE
Hrvatska je do ove odluke bila jedna od zemalja s najnižom cijenom prirodnog plina za kućanstva. Međutim, upozoravaju energetski stručnjaci, administrativne odluke uvijek izazivaju stvaranje gubitaka u sustavu dobave i prodaje prirodnog plina. Stav je stručnjaka kako se cijene energenata ne smiju administrativnim mjerama ograničavati, jer to vodi neracionalnom korištenju energenata, lošim izborima energenata i slaboj energetskoj učinkovitosti. Račun za ove neracionalnosti netko mora platiti - na kraju uvijek to budu korisnici. Zbog toga je najbolje prepustiti odnose među cijenama energenata tržištu, a liberalizacija tržišta energenata znači da plin može poskupjeti, ali i - pojeftiniti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

3

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura