Novosti
POSLJEDICE EUROPSKE REGULATIVE

Domaća proizvodnja vrećica - prepolovljena
Objavljeno 11. veljače, 2019.
"Hrvatski proizvođači plastičnih vrećica itekako su osjetili posljedice višegodišnjeg nastojanja Europske unije da smanji njihovu uporabu. Slabija potražnja prepolovila im je proizvodnju, koja većinom ide u izvoz, i natjerala ih da se okrenu alternativnim proizvodima, poput biorazgradivih i papirnatih vrećica," ističe se u analizi HGK-a.

Danijel Drčić, direktor tvrtke Optiplast iz Odre i član vijeća Udruženja industrije i gume HGK-a, objašnjava da je europska regulativa već odavno poremetila tržište, a nova obveza naplate plastičnih vrećica, debljine od 15 do 50 mikrona, dodatno će smanjiti proizvodnju. Drčić naglašava da problem nije u plastičnim vrećicama, nego u nepostojanju kvalitetnog sustava sortiranja i zbrinjavanja otpada. Podsjeća i na znanstvenu studiju provedenu za dansko ministarstvo zaštite okoliša, koja je pokazala da su polietilenske vrećice koje se mogu reciklirati najbolje rješenje što se tiče ekologije. "Papirnate vrećice su promašaj jer za jednu tonu papira treba 3,5 tona drveta, do 15.000 litara vode i 4300 kW struje, tako da i tu pričamo o ozbiljnom utjecaju na okoliš", izjavio je Drčić i dodao kako je problem što zakone pišu ljudi koji ne razumiju problematiku ili su vođeni partikularnim ekonomskim interesima pod krinkom brige za okoliš. "Ključna poruka je da nam treba kvalitetniji sustav sortiranja, prikupljanja i reciklaže. Polietilenske vrećice nisu štetne ni za korisnike ni za okoliš ako se kvalitetno recikliraju", kaže Drčić.D.Pav.
POTRAŽNJA ZA PAPIRNATIM VREĆICAMA
Davor Ujlaki, direktor tvrtke Muraplast iz Kotoribe i dopredsjednik Udruženja industrije i gume HGK-a, ističe kako je u njegovoj tvrtki proizvodnja plastičnih vrećica pala za čak 60 posto, ali su zato instalirali liniju za proizvodnju papirnatih vrećica za kojima vlada golema potražnja iz inozemstva. “Ne vidim ekološki razlog zašto je proizvodnja papirnatih vrećica prednost, ali posao je posao, a mi smo s narudžbama za njih puni do petog mjeseca”, ističe Ujlaki.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana