Regija
ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA

Jedine dvije prijave iz grada Slatine nisu prihvaćene
Objavljeno 9. veljače, 2019.
SLATINA


Slatinska tvrtka Slatina kom upravitelj je većine višestambenih zgrada, ali do sada nije obavljena energetska obnova ni jedne unatoč inicijativama nekih predstavnika vlasnika stanova. O tom je problemu na sjednici Gradskog vijeća govorio direktor Slatina koma Sanjin Hmelik.


– Kako bismo imali više informacija i sagledali problem, treba naglasiti da su troškovi energetske obnove višestambenih zgrada, unatoč subvenciji od 60 posto prihvatljivih troškova, znatno skuplji od uobičajene sanacije. Zato je bitno da suvlasnici budu dobro informirani i spremni na znatna ulaganja - rekao je.


Pojasnio je dosadašnja iskustva u nastojanju da provedu energetsku obnovu dviju zgrada. Slatina kom je kao upravitelj tijekom 2015. godine na zahtjev stanara zgrade u Ulici Ljudevita Gaja 11 prikupio potrebnu dokumentaciju i zgradu prijavio na natječaj za sufinanciranje izrade dokumentacije za energetsku obnovu. Za projektnu dokumentaciju dobivena su sredstva u stopostotnom iznosu - 28.000 kuna. Krajem 2017. godine, na zahtjev i uz suglasnost stanara u Ulici Vladimira Nazora 56, koji se nisu prijavili na natječaj za izradu dokumentacije nego su skupili svoja sredstva, s najpovoljnijim ponuditeljem ugovorena je izrada građevinske dokumentacije i ta je dokumentacija također izrađena.


– Na natječaju za energetsku obnovu za 2017. godinu prijave za te zgrade nisu prihvaćene zbog drugih određenih prioriteta i klasifikacijske liste, ali pripremljeni projekti čekaju sljedeći natječaj. Trenutačno taj proces stoji jer sredstva iz prvog natječaja nisu iskorištena i neće se ići u drugu fazu dok se ne iskoriste. Slatina kom je 2015. provela anketu i svi su bili informirani o natječajima za energetsku obnovu, ali nisu iskazali interes zbog ulaganja koja moraju podnijeti. Mi smo na raspolaganju, uz napomenu da energetska obnova zgrada nije nemoguća, ali svi moraju biti svjesni troškova - dodao je Hmelik.


Nezadovoljna odgovorom, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-HSLS-HSP Sanja Bošnjak potvrdila je da su projekti vrlo zahtjevni, ali je dodala kako je svaki vlasnik stana svjestan troškova.
– Treba krenuti i nešto napraviti. Ovako sada proizlazi da je energetska obnova skupa i da će se povećati ulaganja vlasnika pa je bolje da u to ne ulazimo. Ne možemo se s time složiti, jer ipak se dobije 60 posto nepovratnih sredstava. Možda bi se troškovi energetske obnove višestambenih zgrada mogli podijeliti između Grada, Slatina koma i vlasnika stanova pa bi se u dogledno vrijeme uspjelo nešto napraviti - rekla je Bošnjak. P.Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana