Novosti
HERA

Od 1. travnja plin skuplji za 6,9 posto
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Od 1. travnja plin će, prema odluci Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije, poskupjeti za 6,9 posto. Nova cijena će za oko 600 tisuća kućanstava u Hrvatskoj vrijediti do 31. ožujka iduće godine.


Prema objašnjenju iz HERA-e, razlog poskupljenju je porast veleprodajne komponente krajnje cijene plina, odnosno referentne cijene, za 9,7 posto. Također, najavljuju iz HERA-e, u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., u odnosu prema 2019. godini, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstva prosječno će narasti za 0,3 posto, zbog porasta troška distribucije plina od 1. siječnja 2020.
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da se zbog poskupljenja plina neće mijenjati stopa PDV-a, jer se svaka promjena PDV-a mora ranije planirati kako bi taj sustav ostao stabilan, a s njim i poslovno okruženje u državi. "Morate imati na umu činjenicu da je stabilnost poreznog sustava jedna od pretpostavki dobrog poreznog, tj. poslovnog, okruženja i ne možemo PDV mijenjati kako kome padne na pamet", kazao je Ćorić upitan hoće li se sniziti PDV na plin u kućanstvima. D.Pav.
Možda ste propustili...