Novosti
OBITELJ PRIMILA ODLIČJE

Tijelo pirotehničara Vekića stiže u Osijek
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Tijelo Osječanina Gorana Vekića, pirotehničara koji je smrtno stradao u eksploziji 20. siječnja u provinciji Marib u Jemenu, u subotu bi trebalo stići u Osijek. Uz Gorana, u eksploziji vozila smrtno su stradala još četvorica profesionalnih pirotehničara, i to dvojica državljana Južnoafričke Republike te po jedan iz Bosne i Hercegovine te Kosova. Britanski je državljanin ozlijeđen.


Osječkog pirotehničara te četvoricu njegovih poginulih kolega prije nekoliko dana posmrtno je odlikovao osobno kralj Jemena.


"Prošlog vikenda išli smo u Saudijsku Arabiju, u grad Ryad, na poziv King Salman Humanitarian Aid and Relief Centre (KSrelief). Pozvane su obitelji stradalih i predsjednik Jemena održao je govor zahvalnosti i svi su stradali dobili medalje, odnosno odlikovani su najvećim odličjem te države za hrabrost i sudjelovanje. Do našeg dolaska bratovo tijelo već je bilo identificirano. Zahvalio bih u svoje i uime cijele obitelji svima koji su pomogli da se sve ovo okonča što brže od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, svih naših institucija do veleposlanstava u Sarajevu i Kairu. Također zahvalio bih svima koji su obitelji pomogli financijski", kaže Igor Vekić, Goranov brat.
Goran Vekić radio je u Jemenu na projektu humanitarnog razminiranja MASAM preko tvrtke iz Engleske. Pirotehničar je postao 2002. U taj posao uveo je i brata Igora. Prvi je poginuli hrvatski pirotehničar izvan Hrvatske. Ima četvero djece u dobi od 7 do 17 godina.S.Lacić
"MOG BRATA NIŠTA NEĆE VRATITI"
Bilo je jako teško doći do informacija o tome kako se nesreća dogodila. Kako kaže Igor Vekić, također pirotehničar, nisu ni važni detalji kako se nesreća dogodila jer "brata više nema i ništa ga neće vratiti". Iz Centra za humanitarnu pomoć i pomoć kralja Salmana (KSrelief), humanitarne organizacije iz Saudijske Arabije koja provodi projekte raščišćavanja mina u Jemenu, doznali smo da je saudijski projekt deminiranja Jemena, poznat kao MASAM, započeo 25. lipnja 2018. godine. Svrha programa locirati je i uništiti veliki broj eksplozivnih naprava koje su pripadnici Huti milicije postavili diljem Jemena.