Novosti
PODOLNJAK I GRBIN SRUŠILI KVORUM ODBORA ZA USTAV

Ministarstvo uprave uništilo liste s nevažećim potpisima za referendum
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je Mostov zastupnik Robert Podolnjak izjavio da je povjerenstvo Ministarstva uprave osnovano da provjeri prikupljene potpise za dvije referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj uništilo kontrolne liste sa svim nevažećim potpisima.


Nakon što je na prošloj sjednici utvrđeno da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma, Odbor je trebao glasati o Podolnjakovu prijedlogu zaključka da bi novo neovisno povjerenstvo trebalo provjeriti listu od 40.000 potpisa za koje je utvrđeno da su nevažeći. Podolnjak je pritom rekao kako je dobio informaciju da je Ministarstvo uništilo sve kontrolne liste s nevažećim potpisima, na što je SDP-ov Peđa Grbin istaknuo kako je to neprihvatljivo, ako je informacija točna. Predložio je da bi bilo najbolje da se glasanje odgodi i pošalje upit Ministarstvu uprave kako bi se provjerila točnost Podolnjakovih navoda, no kako prijedlozi nisu prošli, Podolnjak i Grbin napustili su sjednicu i srušili kvorum.


"Dobio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je GI Narod odlučuje bio s Ministarstvom uprave kako bi zatražio uvid u kontrolne liste svih nevažećih potpisa. Te kontrolne liste nisu mogli dobiti jer im je predstavnica Ministarstva rekla da su one uništene, a to znači kako ključni dokaz da postoji više od 40.000 navodno nevaljalih potpisa više ne postoji. Ministarstvo uprave ga je uništilo prije nego što je Hrvatski sabor donio konačnu odluku o raspisivanju referenduma", izjavio je Podolnjak nakon sjednice Odbora.


Najavio je da će prije bilo kakve odluke Sabora tražiti da se kontrolne liste s tim potpisima dostave u Sabor, a ako to Vlada i Ministarstvo uprave ne mogu napraviti, znači kako su uništili sve dokaze da je prikupljen dovoljan broj potpisa.


"To je onda ogroman skandal i nije se smjelo dogoditi, ali pokazuje očitu namjeru da se opstruira raspisivanje referenduma. Liste je uništilo Ministarstvo uprave, to je izjavila predstavnica povjerenstva koja je iz tog ministarstva, na sjednici Odbora za Ustav bio je i državni tajnik Nekić, koji ni jednom riječju nije opovrgnuo taj navod, a o tome mora imati saznanja", rekao je Podolnjak.


Ako su liste uništene, to je ključni dokaz opstrukcije referenduma. To je kao da DIP uništi glasačke listiće prije nego što su proglašeni konačni rezultati izbora, što je skandalozno, kaže Podolnjak. "Očekujem da se o tome očituju Ministarstvo uprave i povjerenstvo i, ako te kontrolne liste još postoje, da ih dostave Saboru", zatražio je Podolnjak.
Predsjednik Odbora za Ustav Željko Reiner (HDZ) Podolnjakove tvrdnje popratio je riječima da "prema njegovim usmenim saznanjima ni jedan relevantni dokument nije uništen i svatko tko želi provjeriti svoj potpis može to napraviti". H
Tajnost podataka
Ministarstvo uprave priopćilo je kako su kontrolne liste bile tehničko pomagalo, odnosno radni materijal čija je svrha prestala postojati sastavljanjem Izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača. Iz Ministarstva su ustvrdili kako su svi podatci s potpisnih lista uneseni u aplikaciju. Kontrolne liste sadržavale su mjesto nevažećeg potpisa u kutiji, svesku, stranici i retku, kao i razlog neispravnosti. Povjerenstvo je kontrolne liste pregledalo te utvrdilo treba li naknadno prihvatiti neki od nevažećih potpisa. Kako su kontrolne liste sadržavale osobne podatke, njihovo čuvanje u papirnom obliku stvaralo bi nepotrebnu opasnost da netko dođe u posjed podataka o potpisnicima te su stoga uništene, ističu u Ministarstvu.