Magazin
TJEDNI OSVRT

Raskol katoličkih aktivista i konzervativaca
Objavljeno 9. veljače, 2019.

Bilo je pitanje dana, ali dogodio se i veliki potres na hrvatskoj konzervativno-katoličkoj sceni. Kako se to popularno kaže, tzv. vjerske udruge U ime obitelji Željke Markić i Grozd Ladislava Ilčića su “out”, a mladi svećenici s YouTubea, portal bitno.net, udruga Ime dobrote i prolife udruga 40 dana, odnosno studenti koji se bave ekumenizmom i isključivo vjerskim temama su “in”.

Potvrda tome jest i činjenica da je zaklada Rhema prestala donirati novac “izvantrendovskoj” Markićki i Ilčiću, a više poticati istinske ekumeniste. Inače, iza zaklade Rhema stoje Mirjana i Ivica Topčić, vlasnici tvrtke Tim kabel, te Ksenija i Ivić Pašalić, nekadašnji najmoćniji hrvatski političar, a danas vlasnik tvrtke Mundus Viridis. No, podsjetimo i na to da su Željka Markić i Ilčić, “velikani” hrvatske konzervativne scene, organizirali obje lanjske referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, a koje su djelovale poprilično loše na vladajući HDZ. Uz to, kao neosnovane odbacio ih je i Ustavni sud. Stoga i donator Tomčić upozorava: “Neke udruge počele su služiti pojedincima kao baza koja se iskorištava za politički ambiciozne projekte” te dodaje: “Mi nismo katolibani, vraćamo se evangelizaciji i mladima.”

Dakle, katoličke udruge podijelile su se na one koje se žele baviti samo svjetonazorskim pitanjima i one koje su za politički aktivizam. Na pomolu je i nova inicijativa koja se odlučila za vjeru “Istina s ljubavlju”, čiji bi pokrovitelj također bila zaklada Rhema, a kojoj bi se mogao prikloniti i Zvonimir Troskot, koji se razišao od Markiće, dao ostavku i navodno se povukao u samostan na duhovnu obnovu, kako bi se rehabilitirao te ponovno pronašao duhovni mir. Nadalje, navodno je raskol među katoličkim udrugama, koji se nalazi u pozadini Troskotova nestanka, nastao još za vrijeme pokretanja referenduma o izlasku iz Istanbulske konvencije. Dok su jedni, Crkva i zaklada Rhema, smatrali da treba ići s jednim, svjetonazorskim pitanjem, dakle protiv Istanbulske konvencije, te da se u prvi plan istaknu nova lica, ekipa oko Markić odlučila je usmjeriti snage na promjenu izbornog sustava te formalno istaknula Troskota koji je, inače, regrutiran iz molitvene zajednice Srce Isusovo.

A kako se u nas sve odmah ispolitizira svjedoči i navod Željke Markić: “Ima li uskrata novca veze s novim odnosima Pašalića i Plenkovića - ne znam.” No, jedno je sigurno, i to ne samo kada je riječ o vjerskim udrugama, da se pravila moraju znati. Stoga i velik dio društvenih i političkih analitičara pozdravlja Vladine zakonske inicijative, primarno novi Zakon o referendumu i izmjene zakona o financiranju političkih stranaka, ali i referenduma.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim