Učionica
U SPLITU ODRŽAN PRVI MEĐUNARODNI ZNanstveni simpozij mladih istraživača glazbe (istem_2018)

Okupili se mladi istraživači glazbe iz deset zemalja svijeta
Objavljeno 10. veljače, 2019.

Od 7. do 9. prosinca 2018. u Splitu je održan 1. Međunarodni znanstveni simpozij mladih istraživača glazbe (iSTeM_2018), i to na inicijativu dr. sc. Jelice Valjalo Kaporelo, poslijedoktorandice na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Andreje Vrekalić, mag. musicol., doktorandice poslijediplomskoga sveučilišnoga studija Kulturologija na Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku i nastavnice muzikoloških predmeta u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek.

Uz splitsko i osječko sveučilište simpozij su prepoznali i Glazbena mladež Split, Glazbeni institut Cantus iz Beča, Grad Split, Hrvatska zaklada za znanost, Muzej grada Splita (u čijoj se Gotičkoj dvorani simpozij odvijao), Muzeji Ivana Meštrovića i Turistička zajednica grada Splita. Snaga je toga simpozija u njegovoj unikatnosti u hrvatskom znanstvenom miljeu te misiji stvaranja platforme za prijeko potreban prijelaz od inicijalne do samostalne znanstveničke djelatnosti mladih istraživača glazbe, dakako u međunarodnome kontekstu međusobnim umrežavanjem. Na simpoziju su sudjelovali mladi istraživači glazbe, doktorandi i doktori znanosti do pet godina od obrane doktorske disertacije – iz muzikologije, etnomuzikologije, teorije glazbe i glazbene pedagogije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Italije, Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije i Tajvana. Vidljivosti i afirmaciji simpozija ne samo u hrvatskome, nego i u međunarodnome glazbenoistraživačkom kontekstu doprinijela su dva plenarna predavanja – „Muzikolozi bez granica: utopijska uloga glazbe u društvu“ red. prof. dr. sc. Dinka Fabrisa (Glazbeni konzervatorij „San Pietro a Majella“ u Napulju; Sveučilište Basilicata u Materi, Italija) te „Dijeljene istraživačke prakse ili kako interpelirati disciplinarne granice u glazbi“ izv. prof. dr. sc. Susane Sardo (Sveučilište u Aveiru, INET-md, Portugal), supredsjedajuće Studijske grupe o historijskim izvorima pri Međunarodnom savjetu za tradicijsku glazbu (International Council for Traditional Music).
Andreja VREKALIĆ
Idući iSTEM – početkom prosinca 2020. u Osijeku

Prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te zamjenica predsjednika Vijeća Doktorske škole Sveučilišta u Osijeku, istaknula je: „iSTeM_2018 brod snažno je porinut u Jadran: sada hrabro plovi i bit će spremno dočekan na Dravi!“ Naime, idući simpozij iSTEM bit će održan početkom prosinca 2020. u Osijeku.
Možda ste propustili...