Učionica
PREDAVANJA „SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

O šezdesetim godinama 20. stoljeća u suvremenom hrvatskom romanu
Objavljeno 10. veljače, 2019.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek 14. siječnja 2019. održano je ukupno osmo (a prvo ovogodišnje) predavanje iz ciklusa otvorenih predavanja naslovljeno „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ koji organiziraju Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u svrhu popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva.


       Predavanje naslovljeno „Šezdesete u suvremenom hrvatskom romanu“ u Američkom kutku (American Corner) GISKO-a održala je doc. dr. sc. Tatjana Ileš s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Doktorirala je 2014. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku s temom „Šezdesete u hrvatskoj književnosti i kulturi”. Na predavanju je uputila na širok raspon trenutačne društvene osjećajnosti u odnosu na to razdoblje: od kolektivnih i osobnih sjećanja i nostalgije, preko negiranja i svojevrsne osude iste te nostalgije, pa sve do potpuno nove inspiracije koja prevrednovanjem i modernim stiliziranjem, primjerice odjevnih predmeta, na ulice megagradova 21. stoljeća vraća i modu šezdesetih godina. Kako je istaknula Ileš, govoriti o šezdesetima potrebno je ponajprije stoga što tradicionalna historiografska podjela povijesti na epohe u povijesti kulture više nije moguća ili ju se sve češće dovodi u pitanje, napose kada je riječ o tzv. kratkom dvadesetom stoljeću. Stoga se razložnijim čini pokušaj praćenja kulturnih i društvenih fenomena koji bitno obilježavaju neku od dekada prošloga stoljeća. Kao primjeri pokazane su četiri suvremene hrvatske proze u kojima Josip Cvenić, Goran Tribuson, Irena Lukšić te Pavao Pavličić pišu upravo o tome razdoblju.
Svjetlana MOKRIŠ
Raspored predavanja

Raspored sljedećih predavanja u okviru ciklusa „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ može se pogledati na mrežnom sjedištu GISKO-a (http://www.gskos.unios.hr/index.php/sveucilisni-ponedjeljak-u-gisko-u/). Također, raspored se redovito objavljuje u tablici Aktivnosti popularizacije znanosti na posljednjoj stranici svakoga broja Sveučilišnoga glasnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike