Učionica
DVIJE OSJEČKE OBRAZOVNE USTANOVE SUDJELUJU U VELIKOM MEĐUNARODNOM PARTNERSKOM PROJEKTU LITVE, GRČKE I HRVATSKE

Nastavnici iz triju država stvaraju novi školski kurikul medijske pismenosti
Objavljeno 10. veljače, 2019.

Dvije osječke obrazovne ustanove – Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku – partneri su i suradnici u velikom međunarodnom Erasmus+ KA2 projektu suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse iMES – The Implementation of media education in schools – Media To Understand and Create (Primjena medijskoga obrazovanja u školama).

Dvogodišnji projekt službeno je započeo 1. rujna 2018. i traje do 31. kolovoza 2020., a u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije. Inicijalni, tzv. transnacionalni sastanak, na kojem su dogovoreni svi detalji i rokovi projekta, održan je 1. i 2. listopada 2018. u glavnom litavskom gradu Vilniusu, a okupio je predstavnike ukupno šest partnerskih institucija iz triju država – Litve, Grčke i Hrvatske. Nositelj je projekta gimnazija Vilnius Salomeja Neris gymnasium iz Vilniusa (Litva). Partneri su i suradnici: Tehničko sveučilište Vilnius Gedimino Technicos Universitas (Vilnius, Litva), zatim grčki partneri, srednja škola 4th Lyceum of Katerini i Research Center For Programming And Development (KEPA) Pierias, zatim Elektrotehnička i prometna škola Osijek te Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. Na tome su sastanku osječki predstavnici bili dvoje projektnih koordinatora, nastavnica Karolina Brleković i Tomislav Levak, asistent na Odsjeku za kulturu i kreativne industrije Akademije, te Antun Kovačić, ravnatelj te škole. Inače, osim Levaka, u radnim skupinama za realizaciju projekta s AUK-a još se nalaze: dekanica prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, zatim Antonija Matić, voditeljica Ureda za projekte i programe EU-a i međuinstitucijsku suradnju, asistentica Snježana Barić-Šelmić te Vesna Galić, voditeljica Ureda financijsko-računovodstvenih poslova.

Mjesec dana kasnije, od 5. do 9. studenoga 2018., također u Vilniusu, organizirana je prva edukacija za nastavnike iz partnerskih institucija na kojoj su iz Osijeka sudjelovali: nastavnici Danijela Ivanović-Ižaković, Sandra Štrasser, Bojana Štulić, Vjekoslav Jakopović i Daliborka Pavošević (Elektrotehnička i prometna škola Osijek) te asistenti Snježana Barić-Šelmić i Tomislav Levak (Akademija). Tijekom petodnevne edukacije sudionici iz triju država posjetili su sveučilišnu tvornicu kreativnih industrija Linkmeny, raspravljali o medijima, propagandi i lažnim informacijama, razgovarali s predstavnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Litvi, posjetili litavski Parlament i nacionalni Centar za civilnu edukaciju te izradili praktičan rad, tzv. travelogue, odnosno osobni dokumentarni videozapis boravka.

Cijeli je projekt primarno okrenut medijskoj pismenosti i načinima kako stvoriti ili poboljšati kurikule pomoću kojih se podučava medijska pismenost. Rezultat toga projekta bit će nov kurikul medijske pismenosti koji će zajednički sastaviti svi sudionici, a predmet će se zvati Mediji i društvo (Media and Society). O školske/akademske godine 2020./2021. u Litvi će se provoditi uklopljen u redovitu nastavu gimnazijskoga programa, a u Grčkoj i Hrvatskoj kao izvannastavna aktivnost.
Daliborka PAVOŠEVIĆ, Tomislav LEVAK
Projektne aktivnosti u 2019. u Osijeku

       Dana 11. siječnja 2019. u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek za nastavnike je organizirana praktična radionica „Izrada i montaža videa“ kao prva aktivnost diseminacije stečenih praktičnih znanja, vještina i sposobnosti iz projekta iMES. U Osijeku će 7. i 8. ožujka 2019. u Osijeku biti organiziran i drugi transnacionalni sastanak kada će se sudionici susresti i s čelnicima Sveučilišta u Osijeku, Akademije, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a od 1. do 5. travnja 2019. i druga edukacija za nastavnike iz triju država.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike