Učionica
ODSJEK ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK SLAVI 20. OBLJETNICU

Pripremaju se novi i revidirani preddiplomski i diplomski studijski programi na Odsjeku
Objavljeno 10. veljače, 2019.

U tjednu kada je obilježavana 20. obljetnica Odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu Osijek, od 22. do 24. siječnja 2019., Odsjek je, u suradnji s međunarodnim partnerima – Sveučilištem Linnaeus i Sveučilištem Uppsala iz Švedske te Haškim sveučilištem primijenjenih znanosti iz Nizozemske – bio domaćin međunarodne studentske konferencija Bobcatsss 2019 u Osijeku.

Bobcatsss je prestižna međunarodna studentska konferencija koja se od 1993. svake godine održava u drugoj zemlji, a do sada je organizirano 26 konferencija diljem Europe. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom EUCLID-a (Europske udruge za knjižnično i informacijsko obrazovanje i istraživanja), a organiziraju je studenti iz područja informacijske i komunikacijske znanosti različitih sveučilišta. Tema ovogodišnje konferencije bila je „Informacije i tehnologija transformiraju živote: povezanost, interakcija, inovacija“, a smisao je konferencije obrađivanje aktualnih tema vezanih uz knjižničare kao i druge informatičke stručnjake u okruženju koje se brzo mijenja.

       Govoreći o obljetnici Odsjeka, knjižničarstvo se počinje izučavati šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji u Osijeku kroz studij hrvatskog jezika i književnosti. Godine 1992. na Pedagoškome fakultetu u Osijeku uvodi se jednosemestralni kolegij Informatologije na studiju hrvatskoga jezika i književnosti što se smatra pretečom današnjega Odsjeka za informacijske znanosti, a potom slijedi osnutak Katedre za knjižničarstvo na Filozofskome fakultetu Osijek 1998. Prekretnica se događa u akademskoj godini 2005./2006. kada Katedra postaje Odsjek za informacijske znanosti. Odsjek je povećan brojem nastavnoga osoblja iz toga područja, a uvedene su i inovacije u nastavnim sadržajima. Kolegiji se proširuju te obuhvaćaju više tema iz područja informacijskih znanosti, informacijske tehnologije te nakladništva. Rezultat toga procesa jest da su diplomirani studenti dobili naziv prvostupnika odnosno magistra informatologije.

Revizija diplomskoga studija Odsjeka događa se u akademskoj godini 2015./2016. Studij postaje dvopredmetan, a studentima se pruža mogućnost izbora među trima modulima: Informatologije, Informacijske tehnologije i Nakladništva. Studenti Odsjeka tako dobivaju dvije kvalifikacije kojima postižu širinu obrazovanja u slučaju kombinacije Informatologija-Nakladništvo, odnosno tehničku nadogradnju tradicionalnih informacijskih ili nakladničkih kompetencija. Dugoročan se cilj takvoga pristupa ogleda u povećanoj mogućnosti zapošljavanja studenata koji završavaju studij i budućem osuvremenjivanju struka za koje se pripremaju. U pripremi novih studijskih programa konzultirani su i mogući budući poslodavci, baštinske ustanove, nakladničke kuće i informatičke tvrtke.

Odsjek priprema nove i revidirane programe preddiplomskoga studija u dvjema inačicama: revidirani jednopredmetni studij Informatologije te novi prijedlog dvopredmetnoga preddiplomskog studija Informatologije. Po završetku recenzentskoga postupka novi bi studijski program mogao biti primijenjen u akademskoj godini 2020./2021. Odsjek od 2006. u elektroničkom obliku neprekidno objavljuje Novosti Odsjeka za informacijske znanosti u kojima se predstavljaju aktualne aktivnosti Odsjeka, a od 2008., u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, objavljuje i časopis za istraživanje pisane riječi, knjige i baštinskih ustanova – Libellarium.
Gordana LESINGER, Boris BADURINA
Četiri katedre na Odsjeku

Katedra za knjižničarstvo, koja je u začetcima upošljavala jednoga nastavnika, danas je pod Odsjekom narasla na 23 djelatnika – tri redovita profesora, četiri izvanredna profesora, devet docenata, tri poslijedoktoranda i četiri asistenta. Na Odsjeku danas djeluju četiri katedre: Katedra za upravljanje knjižnicama i organizaciju informacija, Katedra za teoriju informacijskih znanosti, Katedra za zaštitu pisane baštine i suradnju baštinskih ustanova te Katedra za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo.
Konferencija InfoDASKA u svibnju 2019. u Osijeku

Slavljenička se godina Odsjeka nastavlja konferencijom InfoDASKA koja će se održati u Osijeku 10. i 11. svibnja 2019. Riječ je o studentskoj konferenciji koja je započela 2008. pod nazivom Dani mladih knjižničara. Konferencija se održava jednom godišnje, naizmjence u Zadru, Osijeku i Zagrebu, a na njoj sudjeluju studenti knjižničarstva i informacijskih znanosti. Tema je ovogodišnje InfoDASKA-e: „Informacijske tehnologije kao pokretač promjena.“
Možda ste propustili...