Učionica
SPORAZUM O SURADNJI IZMEĐU AUKOS-A I INSTITUTA ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

Prvi korak – popularizacija znanstvenih istraživanja vezanih uz hrvatski jezik
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Na inicijativu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 10. prosinca 2018. potpisan je sporazum o suradnji između Akademije za umjetnost i kulturu, kao jedine umjetničko/znanstveno-nastavne sastavnice Sveučilišta, i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnje nacionalne znanstvene ustanove za istraživanje hrvatskoga jezika i općega jezikoslovlja.

Predstavnici obiju ustanova, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije i dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta, osim potpisivanja sporazuma, načelno su dogovorili i prve korake planirane suradnje. Naime Akademija, zbog raznovrsnosti umjetničkih i znanstvenih sadržaja koje nudi, i Institut, kao krovna institucija u očuvanju hrvatskoga jezika kao hrvatskoga kulturnog identiteta, udruženim snagama itekako mogu doprinijeti popularizaciji znanstvenih istraživanja vezanih uz hrvatski jezik, ali i promicanju novih ideja u povezivanju znanosti i umjetnosti. Tako se, među ostalim projektnim idejama, a uzevši u obzir da jedino na osječkoj Akademiji postoji studij Ilustracije, na prvom sastanku promišljalo i o zajedničkom pisanju strip-udžbenika iz hrvatskoga jezika za osnovnoškolce kao i o prvoj povijesti hrvatskoga jezika u stripu što bi predstavljalo nov pristup postojećim i vrijednim priručnicima u kojima se opisuje hrvatski jezik. Osim toga, Akademija se planira uključiti i u obilježavanje Dana i Mjeseca hrvatskoga jezika tako što će profesori mentori sa studentima osmisliti predstave u povodu tih događanja, pri čemu se posebice istaknula predstava o hrvatskim osobnim imenima kojoj će ideja vodilja biti Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena, nedavno objavljen u Institutovu izdanju. Kada je riječ o zajedničkoj izdavačkoj djelatnosti, čelnici su dviju ustanova razgovarali i o literaturi za djecu s poteškoćama u razvoju koja često svoj izričaj ostvaruju, osim riječju, i slikom.

S obzirom na brojnost ideja koje su nastale već na prvom sastanku, može se zaključiti kako će daljnja suradnja zaista biti korak naprijed u promicanju povezivanja znanosti i umjetnosti, proizišlom iz dviju sredina – Osijeka i Zagreba – a s utjecajem na nacionalnoj razini.
Borko BARABAN
Možda ste propustili...