Učionica
NASTAVAK AKTIVNOSTI OSJEČKE PODRUŽNICE STUDENTSKE UDRUGE CROMSIC

Održan stručni seminar „Moj HIV+ pacijent“
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Dana 5. listopada 2018. u osječkom cafe-baru „Peppermint“ održan je stručni seminar pod nazivom „Moj HIV+ pacijent“.

Seminar je organizirao Odbor za spolno i reproduktivno zdravlje udruge studenata medicine CroMSIC Osijek u suradnji s Medicinskim fakultetom Osijek te članovima udruge Pozitivan forum koja okuplja osobe koje žive s HIV-om. Održavanje su te edukacije podržali i udruga Iskorak te Županijski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Projekt Moj HIV+ pacijent namijenjen je u prvom redu studentima medicine i mladim liječnicima te drugom zdravstvenom osoblju koje u svojem svakodnevnom radu dolazi u doticaj s osobama koje žive s HIV-om. Cilj je seminara bio educiranje zdravstvenih radnika o smjernicama za rad s osobama koje žive s HIV-om te upućivanje na pojedine osobitosti u radu s tom skupinom pacijenata. U sklopu edukacije, osim što su polaznici bili upoznati s različitim praktičnim savjetima, novim smjernicama i algoritmima vezanim uz primarnu zdravstvenu skrb HIV pozitivnih osoba, publika je mogla čuti i izravna iskustva osobe koja živi s HIV-om – Marija Lemešida, člana udruge Pozitivan forum, koji osam godina živi s HIV-om.

Na seminaru je obrađen širok raspon stručnih tema kao što su zaštita privatnosti pacijenata, indikacije i kontraindikacije za cijepljenje osoba koje žive s HIV-om, psihičko zdravlje pacijenata, suzbijanje diskriminacije i drugo. Stručni dio te interaktivne edukacije vodili su izv. prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog u Županijskom zavodu za javno zdravstvo u Osijeku te student medicine Matija Fenrich, lokalni dužnosnik za spolno i reprodukcijsko zdravlje u udruzi CroMSIC.
Matija FENRICH
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike