Učionica
OTVORENI ČETVRTAK NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Pred brojnom publikom o obveznom cijepljenju i njegovim protivnicima
Objavljeno 10. veljače, 2019.
Dana 31. siječnja 2019. održano je i četvrto predavanje (prvo ovogodišnje) u sklopu 7. ciklusa projekta popularizacije znanosti Otvoreni četvrtak na Filozofskom fakultetu Osijek.

Predavač izv. prof. dr. sc. Željko Pavić s Katedre za sociologiju, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskoga fakulteta Osijek, pred brojnom je publikom govorio o iznimno aktualnoj temi „Obvezno cijepljenje i njegovi protivnici“. Predavanje se bavilo suvremenim prijeporima oko (obveznoga) cijepljenja, a predavač je iznio dosadašnje teorije te domaća i inozemna istraživanja koja se bave razlozima zbog kojih se dio građana protivi cijepljenju. Kroz kratak pregled povijesti otpora cijepljenju pojasnio je neke od glavnih razloga odbijanja cjepiva kao što su: odnos koristi i rizika cijepljenja; odnos individualne i kolektivne racionalnosti; opravdanost širenja državne vlasti na to područje te posebnost stavova i otpora prema pojedinim cjepivima (MMR, HPV, hepatitis B i drugo.). Predavač je pitanje cijepljenja stavio i u širi kontekst stavova prema znanosti, poput povjerenja u znanost i zdravstveni sustav, znanstvene pismenosti i znanja, demografskih obilježja (spol, dob i obrazovanje) te religijskih i svjetonazorskih uvjerenja (religijske norme, laička vjerovanja o zdravlju, vjerovanje u prirodni imunitet i slično) čime je uputio na izrazitu složenost razloga koji dovede do otpora ili čak odbijanja cijepljenja. Cjelokupno predavanje dostupno je na YouTube kanalu Otvorenoga četvrtka.

Iduće predavanje slijedi 28. veljače 2019. kada će izv. prof. dr. sc. Anita Freimann s Ekonomskoga fakulteta u Osijeku odgovoriti na pitanje „Koga briga za (vašu) sreću?“.
Jasna POLJAK REHLICKI, Stephanie JUG
Možda ste propustili...