Novosti
KAZNENA PRIJAVA PROTIV PERE ČEMANA

Vatrogasni zapovjednik
prijavljen zbog zloporabe
službenog automobila
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Zapovjednika JPVP-a Osijek tereti se da je bez službenog naloga putovao u Novi Sad te oštetio gradski proračun za 10.000 kuna

Glas Slavonije u posjedu je kaznene prijave podnesene Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku protiv zapovjednika osječke Javno profesionalne vatrogasne postrojbe, Pere Čemana, kojega se sumnjiči da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, i to na štetu Grada Osijeka.


"Zapovjednik JPVP Osijek i ravnatelj ustrojstvene jedinice je u periodu od 01.01.2017. do 01.01.2019. godine u više navrata službenim vozilom marke ‘Škoda‘, u vlasništvu Grada Osijeka, išao bez službenog naloga i odobrenja gradonačelnika u Srbiju i to u privatne svrhe vozeći svoju obitelj, tj. sina koji studira na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, te je na taj način sebi pribavio materijalnu korist i oštetio gradski proračun cca. za 10.000 kuna", stoji u kaznenoj prijavi. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na naš je upit naglasilo kako ne daje podatke o tome je li protiv neke osobe zaprimljena kaznena prijava, a u dodatnoj napomeni dokumenta kaznene prijave stoji kako se navodi, da se datumi i vrijeme spornih putovanja lako mogu provjeriti u Informacijskom sustavu MUP-a RH, u programu NMBIS. Naime, program NMBIS (Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom) 2012. godine moderniziran je aplikacijom koja omogućava graničnu kontrolu ulaska i izlaska vozila, putnika i predmeta u schengenskim uvjetima. Tako u službenom opisu aplikacije stoji kako omogućava kontrolu vozila u evidenciji hrvatskih vozila, na temelju podataka prikupljenih kamerom, bilježenjem registracijske oznake, a vozač i svi putnici evidentiraju se čitačem dokumenata na temelju podataka očitanih iz putne isprave. Također, u sklopu projekta NMBIS još 2012. potrebnom su informatičkom opremom nadograđeni svi granični prijelazi Hrvatske sa Srbijom - Bajakovo, Erdut, Ilok i Tovarnik.


Ova je kaznena prijava još jedna naznaka kako u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek već duže vrijeme stvari ne funkcioniraju kako treba. Naime, u listopadu prošle godine u javnost su isplivala anonimna pisma koja su upućivala na navodne nepravilnosti u radu osječkog JPVP-a zbog pretjeranih ušteda, nakon čega je Grad Osijek pokrenuo inspekciju, koja naposljetku nije donijela rezultate. Jednaki navodi, uz neke dodatke, aktualizirani su i na 16. sjednici Gradskog vijeća Osijeka, održanoj 4. veljače, kada je gradonačelnik Ivan Vrkić, na upit vijećnika Vedrana Novokmeta, kazao da će ponovno započeti inspekcijski nadzor, u kojemu će njegovi zamjenici i resorni pročelnici, u svojoj nadležnosti, pokušati utvrditi navodne probleme JPVP-a Osijek.


U međuvremenu, kako saznajemo, komisija za tumačenje kolektivnog ugovora provjerava zaključke s posljednjeg sastanka sindikalne podružnice profesionalnih vatrogasaca Osječko-baranjske županije održanog krajem prosinca, što nam je potvrdio i Drago Pranjić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH. Pranjić tako napominje kako se muke radnika osječkog JPVP-a, bar u kontekstu neisplaćenih plaća, prekovremenih sati, turnusnog rada te obračunavanja godišnjih odmora i bolovanja, polako bliže kraju.


- Zapovjednik Čeman poslao je dopis komisiji za tumačenje kolektivnog ugovora i ako komisija utvrdi da je sve što sindikat traži istina, on jamči da će ispoštovati sve točke kolektivnog ugovora. Vjerujemo da će to biti riješeno za petnaestak dana, tako da ćemo tada imati kompletnu sliku - kaže Pranjić, sindikalni povjerenik u ovom slučaju, napominjući kako će se, ako dođe do neprihvaćanja obračuna sati u kolektivnom ugovoru, pravda za radnike morati potražiti na sudu.
Pero Čeman nije se tijekom srijede i četvrtka javljao na brojne i učestale pozive Glasa Slavonije kako bi komentirao kaznenu prijavu i zaključke sa sindikalnog sastanka, iako smo dobili informaciju da je barem dio toga vremena bio dostupan u svome uredu.
Marko Mandić
PROBLEMI SA SLUŽBENIM VOZILIMA
U zapisniku sa sindikalnog sastanka stoji kako profesionalni vatrogasci rade s neispravnom opremom i neatestiranim vozilima. Tako se navodi da su gume na nekim vozilima stare deset godina, a da pojedina vozila nisu registrirana. Naposljetku, navodi se problem sa službenim vozilom zapovjednika JPVP-a. "U nekoliko je navrata službeno vozilo zapovjednika postrojbe, Pere Čemana, oštećeno, a to nije upisano u knjigu dnevnika zapovjednika smjene. Isto tako, prometni prekršaj iz prošle godine sa navedenim vozilom je pripisan drugom djelatniku, a što je isti potvrdio pred nekoliko djelatnika", stoji u jednom zaključku sa sastanka sindikalne podružnice profesionalnih vatrogasaca Osječko-baranjske županije.
ZAMJERKE
U dopisu sa sastanka sindikata, između ostaloga, stoje zaključci koji upućuju da vatrogasci JPVP-a Osijek obavljaju rukovodeće funkcije bez rješenja i položenih ispita, a kao glavni problem ističe se broj operativnih vatrogasaca, koji je u smjeni sveden na 10, iako bi ih prema procjeni ugroženosti od požara, u takozvanoj kategoriji 6, konstantno trebalo biti 14, uz 6 vozača.
Možda ste propustili...