Osijek
OSJEČANKA OSTVARILA SVOJ DAVNI SAN

Hoda po šumama i skuplja bilje za čajeve
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Domaći i čaj u filtar-vrećicama, znalački kaže, potpuno se razlikuju. Vidjela je to obilaskom više punionica čajeva

Kad je zbog potrebe studiranja na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku Osječanka Tatjana Ordanić nabavila knjigu o ljekovitom bilju, odlučila je da će, nakon što jednom ode u mirovinu, hodati po šumama i skupljati ljekovito bilje. Želja joj se ispunila i prije nego što je zamislila, pa već sedam godina na obroncima Papuka, na svom ekoimanju "Vilin šapat" u Požeškom Markovcu vrijedno skuplja ljekovito bilje. Svoju je želju iz davnih dana ubrzo pretvorila u unosan biznis - proizvodnju ekoloških, ljekovitih i ukusnih čajeva. Nekoliko vrsta, točnije kamilicu, matičnjak, paprenu metvicu, neven i koprivu, prezentirala je na jučerašnjem Zelenom četvrtku, a sve posjetitelje počastila je ovim mirisnim zdravim napitkom, idealnim ne samo za zimske dane nego i kao osvježenje tijekom ljetnih mjeseci.

- Suprug i ja ekobilje uzgajamo na oranicama, i to ovo koje sam i donijela - kamilicu, matičnjak, paprenu metvicu i neven, a koprivu skupljamo oko naših oranica. Od glavne ceste udaljeni smo oko kilometar i pol, okruženi smo čistom prirodom i šumom, pa su naposljetku i čajevi ekološki i pripremljeni, bez bojazni od smoga ili bilo kaikvih nečistoća. Uz to, proizvedeni su na potpuno domaći i zdrav način – rekla je Ordanić, dodajući da su jedni od rijetkih ekoproizvođača čajeva u Hrvatskoj.

Inače, njezino i imanje njezina supruga dio je udruge Slap i zahvaljujući projektu ove udruge - Ekopoduzetnik - naposljetku se i iz rodnog Osijeka preselila u Požeštinu. Štoviše, imala je priliku proći edukaciju u Eko centru "Mavrović", koji se nalazi tek nekoliko kilometara dalje od Požeškog Markovca, gdje živi. Članstvo u Slapu omogućilo joj je pak biti dijelom platforme eCeker, koja se bavi dopremom svježe dostave na željeno mjesto. Tako su njezini čajevi neizostavni u domovima na jadranskoj obali, ali i drugdje u Hrvatskoj, no kaže kako joj je posebno drago kad joj prijatelji iz rodnoga grada naruče veće količine domaćega čaja. Prvi je put ovoga četvrtka izlagala čajeve na osječkoj tržnici, no ne odbacuje mogućnost da u Osijeku otvori kakvu prodavaonicu ili štand svojih kvalitetnih ekoloških proizvoda. Osim navedenih vrsta, kaže, za proizvodnju čaja skuplja i majčinu dušicu, stolistnik i sljez. No, prošle godine nije imala sreće zbog čestih kišnih dana. Kiša je, kaže naša sugovornica, padala dnevno i po četiri puta, a za skupljanje kvalitetnih biljaka potrebno je imati bar dva sunčana dana "u komadu", jer u suprotnom čaj bude loše kvalitete i potamni. Kad je riječ o razlici u zdravom čaju i onom bez takvih kvaliteta, Ordanić kaže:

- Bila sam u prilici obići nekoliko punionica čajeva i nažalost mogu potvrditi da su čajevi u filtar-vrećicama otpad za razliku od čajeva nas nekolicine koji koristimo složeni postupak prerade biljaka. Osim toga, u filtru stoje katkad i nekoliko godina, a to ne jamči svježinu – naglasila je.

Marija Mihelić
Netaknuta “vilinska” priroda na Papuku
Nježan poput listića čaja je i naziv imanja Tatjane Ordanić. Naime, nazvala ga je “Vilin šapat” zbog, kako kaže, “vilinske prirode” na obroncima Papuka.

- Kad sam iz Osijeka došla u napušteno selo gdje su bile samo tri kuće obnovljene i okružene oranicama i voćnjacima u šikari, spustila sam se do potoka koji me je očarao! Priroda je bila toliko “vilinska” da je to bio razlog zbog čega sam svoje imanje vezala s vilama. Nevjerojatna je ta netaknuta priroda, taj mir koji je posve drukčiji od gradske vreve u Osijeku - prisjetila se Ordanić.
Tatjana Ordanić

Ekoimanje “Vilin šapat”

Proces proizvodnje dosta je složen. Nakon skupljanja biljaka sušimo ih u posebnim ‘ramama’. Uz to, imamo i sušaru za kamilicu i potrebne strojeve, no to nije utjecalo na cijenu naših proizvoda
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike