Kultura
MLADA PIJANISTICA KINESKOG PODRIJETLA NUO CHENG

Čudo od djeteta uvijek osvaja maksimalne bodove
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Klavir je počela svirati, mogli bismo reći, prije nego je počela hodati
NAŠICE - Mlada pijanistica kineskog podrijetla Nuo Cheng zvana Sindi stvarno se može smatrati čudom od djeteta. Ta talentirana djevojčica klavir je počela svirati, mogli bismo reći, prije nego što je počela hodati, jer je još u maminu trbuhu imala prilike slušati zvuke klavira koji je svirala njezina majka Sujing. Jer i ona je, a nadamo se da će i Nuo, završila glazbenu školu, i još davno prije njezina rođenja kupila klavir na kojemu danas zajedno sviraju.
Nakon što se glas o ovom talentu proširio do profesorice klavira Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Našice Darije Vlajnić, započelo je njezino glazbeno školovanje.
- Sve je počelo jednim telefonskim pozivom bivše kolegice, nažalost pokojne Tatjane Pernicki, upitom jesam li voljna raditi s Nuo i držati joj privatne sate klavira. S nepunih je šest godina došla kod mene na privatne sate koje je pohađala jednu godinu. Naša Nuo danas je, kao i tada, vrlo zaigrana, uostalom kao i svako dijete, ali voljna svirati i željna napretka - ističe prof. Vlajnić, koja ju je kroz igru, zabavu i smijeh pomalo učila note i ritam, dok nisu naposljetku počele i muzicirati.
- Svaki dan kod kuće vježbam dva do tri sata, dok pred nastup vježbam i češće. Nije mi teško ići u obje škole odjednom. Kada dođem iz osnovne škole, jedem, idem u glazbenu pa pišem zadaću i onda sviram. Najviše volim svirati Mozartove skladbe - ističe Nuo koja sanja da jednog dana postane veterinarka, no glazbom se neće prestati baviti jer, kako kaže, i kad odraste svirat će. Prije nastupa često je uhvati mala trema, iako odsvira savršeno pa to smatra “tajnom” svog uspjeha.
- Skladbe koje Nuo svira prilagođene su njezinim mogućnostima, talentu i sposobnostima, pa tako već svira kompozicije namijenjene učenicima 3. i 4. razreda osnovne glazbene škole. Zasad su to kraće kompozicije koje traju od jednu i pol do dvije minute, ali uvijek gledam da kompozicije budu različitog karaktera, tehnički raznovrsne i muzikalne. Svojim učenicima na satu odsviram nekoliko kompozicija i onda zajedno odaberemo kompoziciju koja se njima najviše sviđa, pa tako i s Nuo - rekla nam je Vlajnić.
Iako vrlo mlada, Nuo je na natjecanjima do sada osvajala iznimne rezultate, pa je tako ovu školsku godinu započela osvojenom 1. nagradom na 8. Međunarodnom natjecanju pijanista “Ivan Rijavec” u Rogaškoj Slatini (Slovenija), a kao njezino se dosadašnje najveće postignuće ističe natjecanje održano prošle godine u svibnju. Gdje je na međunarodnom natjecanju “Mladi virtuoz” u Beogradu u kategoriji najmlađih natjecatelja osvojila maksimalnih 100 bodova i time postala i jedina učenica ove glazbene škole koja je na jednom natjecanju osvojila maksimalan broj bodova.
- Naravno da u našoj glazbenoj školi ima i druge kvalitetne djece koja puno sviraju i lijepo napreduju, ali mislim da kod Nuo tomu pridonosi uvelike kako kući odgoj tako i velika podrška roditelja kojima ovim putem zahvaljujem na pruženom povjerenju. Naime, ovo naše zajedništvo naočigled je urodilo plodom - ističe prof. Darija Vlajnić koja je uvjerena da će se ovako sjajni rezultati nastaviti i u godinama koje slijede ako Nuo bude uporna i vrijedna, jer talenta joj ne manjka.
Ivona Ćosić
Nuo je uvijek iznimka
Kada je malena napunila sedam godina i trebala se upisati u osnovnu školu, prof. Vlajnić bila je odlučna i u dogovoru s ravnateljicom OGŠ Kontesa Dora i s roditeljima Nuo je paralelno upisala i prvi razred osnovne glazbene škole, i to se pokazalo kao pun pogodak. Ovo je rijedak slučaj jer se inače djeca tek u 3. razredu osnovne škole upisuju u prvi razred glazbene škole kako bi paralelno završila obje škole. No zbog ovog se talenta u našičkoj glazbenoj školi napravila iznimka.

- Ovo je samo jedan od primjera na koji način potičemo sve ideje naših profesora, koji motiviraju i educiraju učenike te ih vode na natjecanja, smotre i manifestacije kako bi pokazali svoj talent i znanje - ističe ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, prof. Marina Kopri.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente