Kultura
RADIONICA U ZAVIČAJNOM MUZEJU U NAŠICAMA

Prvi predavač proizvođač meda Anton Dalšašo
Objavljeno 8. veljače, 2019.
NAŠICE - U Zavičajnom muzeju u Našicama održana je prva od planiranih šest radionica u ciklusu "Muzejske priče". Sve su radionice namijenjene starijima od 54 godine, koji će iznostiti svoja životna iskustva.

Prvi gost ove radionice bio je Anton Dalšašo, prosvjetni djelatnik, koji se u mirovini aktivno bavi pčelarstvom. Svoju prošlost od rođenja u susjednoj Bosni i Hercegovini pa sve do dolaska u Markovac Našički, sudjelovanja u izviđačima i naposljetku velike posvećenosti pčelarstvu ispričao je okupljenima uz moderiranje Silvije Lučevnjak, ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice. Cilj je ovih radionica da osobe starije od 54 godine doniraju predmete iz svoje prošlosti zajedno sa "sjećanjima" u fundus muzeja kako bi oni svjedočili o njihovu životnom putu za buduće generacije.

- Gospodin Dalšašo muzeju je donirao jednu dimilicu koja se koristi u smirivanju pčela, no još više od toga nas je zaintrigirala ta životna priča koja stoji iza ovoga čovjeka. Zanimalo nas je njegovo bogato životno iskustvo. Ovo je pravi primjer da iza velikog broja naših sugrađana stoji mnogo priča, životnog iskustva i onoga što smatramo baštinom koju svi želimo baštiniti, pa je nama glavni cilj da kroz ‘Muzejske priče‘ dopustimo upravo tim ljudima da ispričaju svoja iskustva koja će na ovaj način predati generacijama koje dolaze nakon njih - rekla je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak.

Naglasila je da je cilj ovih radionica također uključivanje i posjetitelja u raspravu, tako će i oni dobiti priliku aktivnog sudjelovanja nadopunjavanjem priče vlastitim detaljima, sjećanjima i doživljajima iz dijela prošlosti koji čine temu. I.Ć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike