TvObzor
HLADNA OSVETA - NOVI FILM LIAMA NEESONA

Nevjerojatna akcija, humor i odlični glumci
Objavljeno 8. veljače, 2019.

Dobro došli u Kehoe, na -10 stupnjeva u glamuroznom skijalištu Stjenjaka. Ovdje lokalna policija nije naviknula na mnogo akcije dok sin skromnog gradskog vozača ralice Nelsa Coxmana (Liam Neeson) ne bude ubijen prema nalogu Vikinga (Tom Bateman), bahatog šefa narkokartela. Potaknut bijesom i naoružan teškom mašinerijom, Nels namjerava uništiti kartel do zadnjeg čovjeka, ali njegovo poimanje ubojstva proizlazi uglavnom iz onoga što je pročitao u krimiromanima. Dok se tijela gomilaju, pokreće rat između Vikinga i njegova dugogodišnjeg suparnika White Bulla (Tom Jackson), osjećajnog šefa indijanske mafije, koji će brzo eskalirati i obojiti bijele padine malog grada u krvavo crvenu boju.

Ova uvrnuta priča o osveti vrti se oko Neesonova lika Nelsa Coxmana, vozača ralice u skijalištu Kehoe u Coloradu. Upravo je imenovan Građaninom godine za svoje usluge u održavanju putova otvorenim prema udaljenom gradu. Coxmanov život ubrzo se pretvori u amatersku odmazdu i rastuću hrpu leševa nakon što njegova sina (kojeg glumi Micheál Richardson) pogreškom ubiju lokalni gangsteri zbog nestale droge. Sve što zna o ubijanju je ono što je pročitao u krimiromanima, ali Coxman uzima lovačku pušku i nesvjesno započinje lanac događaja koji će uključivati rat za teritorij, otmicu, dva suparnička mafijaška šefa i gomilu kriminalaca veselih nadimaka poput Maverick, Mustang i Smoke.

Ideja da Moland osobno preoblikuje vlastiti original došla je od producenta Michaela Shamberga, čovjeka koji potpisuje naslove Pulp Fiction, Out of Sight i Get Shorty. Shamberg kaže: "Kad sam pogledao In Order of Disappearance, znao sam da taj film ima sve, baš kao i Hladna osveta. Publika će se emocionalno povezati s likovima, biti zadovoljna akcijom u filmu i iznenađena humorom. To je film u kojemu mora biti prava ravnoteža i zato je Hans Petter morao biti taj koji će to učiniti. A u središtu svega je predivan glumac Liam Neeson, koji klasični akcijski lik odvodi u novom smjeru."

Ovo je također priča o nekoliko kompliciranih likova. Trojici očeva – Liamu, Vikingu i White Bullu. Viking je psihotični lokalni narkošef kojeg glumi Tom Bateman. White Bull je na čelu bande opasnih Indijanaca, a utjelovljuje ga kanadski legendarni glumac i pjevač Tom Jackson. To su sve loši dečki. U ovom filmu nema dobrih.

Za svoj remake Moland je okupio velik dio svoje ključne originalne ekipe, ali je također angažirao novog scenarista, Franka Baldwina, i glumce za sporedne uloge uključujući Lauru Dern, Coxmanovu suprugu Grace, Emmy Rossum, pametnu policajku Kim, i Juliju Jones, suprugu glupog šefa narkokartela Toma Batemana, tj. Vikinga. Rezultat je nešto doista jedinstveno, film s nevjerojatnom akcijom, humorom i odličnim glumcima.

"I zato je ovaj remake morao režirati Hans Petter", kaže Shamberg. "Taj ton je tako dobra ravnoteža da mislim da je samo on to mogao napraviti. Ovo nije tipični film osvete. To je film o uzaludnosti osvete. To je nasilni film protiv nasilja." (N.K.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike