TvObzor
SOEN: LOTUS (SILVER LINING MUSIC)

Neka cvate tisuću cvjetova...
Objavljeno 8. veljače, 2019.
U devet pjesama, od “Opponent” do “Lunacy”, švedski majstori pokazuju kako prog-metal treba zvučati u mainstreamu

U petnaest godina karijere objaviti tek četiri albuma, sedam singlica i nekoliko videospotova nije neki posebno velik učinak za bend kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih izdanaka progressive-metal žanra 21. stoljeća. Radi se o švedskom sastavu Soen, čije se ime referira na japanskog haiku-pjesnika Fukuda Chiyo-nia, a kojem je početkom siječnja objavljen novi studijski LP “Lotus”, popraćen spektakularnim (i skupim) “transordnim” videospotom za pjesmu “Martyrs”.

Soen su zapravo fenomen, jer osim što kao i svi Šveđani (i Šveđanke) koji se bave glazbom posjeduju nevjerojatan osjećaj za melodiju i pjesmu, također sa zadivljujućom lakoćom spajaju nespojivo - korijene ekstremnog metala sa suptilnom mainstream nadgradnjom, što u konačnici, a to se čuje i na “Lotusu”, poprima višu strukturalnu razinu izražaja. Drugim riječima, već od prvog izdanja “Cognitive” (2012.) dalo se naslutiti kako Joel Ekelöf, karizmatični pjevač i lider grupe, skupa s pratećim sviračima od kojih je najpoznatiji Martin Lopez (ex-Opeth), neće biti još jedna u nizu metalnih supergrupa, nego posve unikatni projekt kadar progresivnom metalu udahnuti novu dozu svježine te pritom, osim vrhunskog profesionalizma, prihvatiti i kompromise sa “srednjom strujom” u opsegu koji ne narušava bitnije smisao, viziju i osebujnost autorstva i skladateljstva kakvo otpočetka zagovara Ekelöf. No, ipak, izdanje “Lotus” svojevrsno je iznenađenje i za najveće fanove Soena, ne samo zbog činjenice da je to ponajbolji album benda nego i zbog minuciozne razrade i realizacija koncepta koja ne samo da graniči sa savršenstvom nego to savršenstvo u cijelosti i jest, bar u takvoj glamuroznoj stilizaciji, zahvaljujući i produkciji Davida Castilla.

ZA FANOVE: Muse, Opeth, David Gilmoure/Roger Waters, Tool, Haken, Deep Purple, Bon Jovi...

Darko Jerković
soenmusic.com
Hejteri će galamiti da su se Soen s “Lotusom” definitivno prodali korporativnoj glazbenoj industriji koja je u njih (Silver Lining Music, uz pomoć sponzora) uložila golem novac, što i jest točno, no kad imate album s deset savršenih skladbi, ne preostaje ništa drugo nego odbaciti predrasude i nazdraviti Soenu dok se iz zvučnika prelijeva “Lotusova” bezvremenska ljepota.
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike