TvObzor
DOKUMENTARNA SERIJA KRALJEVSKE ŽENE WINDSORSKE

Djevojke koje su preobrazile najpoznatiju dinastiju na svijetu
Objavljeno 8. veljače, 2019.
Film, koji je na rasporedu 15. veljače na HRT-u 2 s početkom u 22.45, prikazuje britansku povijest u novome svjetlu kombinirajući rijetko viđene arhivske snimke s pronicljivim komentarima

Nova nevjesta u kraljevskoj obitelji rastavljena je glumica miješane rase iz Amerike. Prije samo sto godina bilo koja od tih odlika bila bi dovoljna da joj onemogući udaju za člana kraljevske obitelji. Dobrodošlica koju je Meghan Markle doživjela odraz je trenutačne modernosti monarhije, no za nju su zaslužne prethodne kraljevske supruge. Što ona može naučiti iz njihovih brakova?

Dvodijelni dokumentarni film istražuje kako su žene koje su se udale u obitelj Windsor tijekom posljednjeg stoljeća preobrazile tu najpoznatiju dinastiju na svijetu. Svaka kraljevska supruga bila je odraz svojeg vremena, zrcalo britanske kulturne povijesti i dokaz da je monarhija morala ići ukorak s vremenom. Britanski je narod bio fasciniran Elizabeth Bowes-Lyon (kraljicom majkom), Wallis Simpson, ledi Dianom Spencer, Sarom Ferguson, Camillom Parker-Bowles, Sophie Rhys Jones i Catherineom Middleton. No britanska javnost također ih je sve pomno pratila i kritizirala. Njihova bajkovita vjenčanja, skandali, snaga, osjećaj dužnosti i tragedije oblikovali su britanski narod. Što Meghan može očekivati od života u ulozi prinčeve supruge?

Film prikazuje britansku povijest u novome svjetlu kombinirajući rijetko viđene arhivske snimke s pronicljivim komentarima. Niz povjesničara (David Starkey, Kate Williams, Piers Brendon), medijskih stručnjaka (Jeremy Paxman, Gyles Brandreth), biografa (Andrew Morton, Penny Junor, Anne Sebba), osoba bliskih kraljevskoj obitelji (batleri, osobni čuvari i tajnici za medije) te novinara (Roya Nikkhah, Rachel Johnson, Afua Hirsch) donosi konačnu analizu britanske društvene povijesti kako se ona odražavala u životu kraljevskih žena windsorskih. N.K.
PRVA EPIZODA
Način na koji dinastija Windsor bira prikladne kraljevske supruge mijenjao se s vremenom te su one evoluirale od aristokratkinja do pučanki, a sada i do strankinje. No nijednoj kraljevskoj nevjesti put do oltara nije bio jednostavan. Progone ih mediji i opsjedaju ih tajne iz prošlosti, a nakon vjenčanja često ih čeka novi život u zlatnom kavezu. Ne postoji popis pravila koji kraljevske supruge mogu slijediti te nova nevjesta mora naučiti prihvatiti tradiciju i uklopiti se u najslavniju obitelj na svijetu. A na kraju, dok je pod povećalom javnosti, suočava se i s golemim očekivanjima na svoj veliki dan. Nekima je pritisak bio prevelik te je izazvao tremu i mogućnost da cijelo vjenčanje bude otkazano.
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE NA HTV1 POČINJE OD 15. TRAVNJA

Nova meksička serija “Senjorita ‘89”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata