Regija
ZANIMANJE IZABRAO ZBOG VIŠE RAZLOGA

Jedini barber u Našicama radi još od svoje 17. godine
Objavljeno 7. veljače, 2019.
NAŠICE

U Našicama je više od 25 frizerskih salona za uređivanje muškaraca i žena, no samo je jedan muški frizer, Franjo Božiček.

On je svoje zanimanje, kako kaže, odabrao zbog više razloga, nije bio za neko dugogodišnje školovanje i htio je što prije započeti raditi, a ljubav prema ovom poslu rodila se poslije.

- Nisam nikad bio raspoložen za neki teški fizički rad, iako se i ovdje naradimo, no ovo mi se onda samo po sebi nametnulo kao dobro zanimanje. Čak me iznenađuje što se mladi dečki danas ne odlučuju za isto, jer ne vidim puno boljih zanimanja od frizera - ističe Franjo, koji je školu odlučio završiti u Đakovu, gdje je za razliku od Našica u svakoj generaciji bilo najmanje tri dječaka u razredu, tako da u samo tri godine iz škole iziđe više od deset frizera, a u samom gradu djeluje njih nekoliko. Školovanjem je stekao izuzetno znanje jer je većinu školske godine zapravo proveo u frizerskom salonu, malo je tu bilo teorije, što smatra jednim od glavnih načina dobrog obrazovanja za zanimanje frizera. Što se tiče okoline i prijatelja, reakcije na njegovu odluku bile su različite, pa se često susretao sa zezancijama na račun muškog frizera, no nikada mu to nije bilo problem.

- Ja od 17. godine radim upravo ono za što sam se školovao i što, uostalom, volim raditi - rekao je Franjo te istaknuo da je početak, s tako malo godina, bio izuzetno težak, no nakon određenog vremena sve se stabiliziralo, da bi evo danas, zajedno sa svojom suprugom Mihaelom, stvorio obiteljski posao, kaže on.

Prije 15 godina bavio se samo muškim frizurama, a unatrag nekoliko godina uvrstio je u asortiman usluga i jednostavne ženske frizure, no najpoznatiji je u Našicama, i na širem području, po uređivanju brada i brkova.

- Prepoznatljivi smo i jer se jedini u gradu, a među rijetkima čak i na razini županije, bavimo određenim načinom muškog šišanja poput tzv. fade frizure, gdje se pola glave izbrijava i radi se sjena prijelaza. Danas je za razliku od prije ovaj posao postao umjetnost - s ponosom ističe, pa iako je barbera u Hrvatskoj malo, nažalost ne surađuju, a kaže to bi dodatno upotpunilo rad i znanje, kao i činjenica da je u početku rada mogao imati mentora poput jednog od nekadašnjih našičkih brica jer iako je od jednog preuzeo lokal, nikada zapravo nije radio s njima. - I danas, nakon 15 godina, izabrao bih isto zanimanje jer ovdje možeš biti kreativan i napraviti nešto novo, a prednost posla je i to što nisi izložen nepovoljnim vremenskim uvjetima te možeš biti potpuno slobodan i svoj, i to pridonosi razvoju posla - ističe Franjo.
Klijenti vole njegovu stručnost, ali i svake se godine vole okupiti zadnje subote u 11. mjesecu kad se održava Brkvember party, a tad se slavi i rođendan frizerskog salona i onda je klijentima doslovce sve dopušteno. Ovaj frizer djeluje i humanitarno, pa tako posljednje tri godine, besplatno, tjedan dana prije škole šiša sve osnovnoškolce.

Ivona Ćosić
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike