Novosti
ZAPOSLENOST U VUKOVARU

Gotovo 600 novih radnih mjesta - znak oporavka
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Porast broja radnih mjesta u Vukovaru Ivan Penava pripisao je općem oporavku gospodarstva, ali i otvaranju novih pogona

Grad Vukovar s 31. prosinca 2018. bilježi porast broja radnih mjesta za 579, što je povećanje od 6,34 posto.

Kazao je to vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na konferenciji za novinare u srijedu. Pritom je podsjetio i kako je na kraju 2017. bilo 78 radnih mjesta više, što je tada, pak, bilo povećanje od 0,86 posto. Prema podatcima koje je gradonačelnik prezentirao medijima, posljednjeg dana 2018. u Vukovaru je bilo ukupno 9714 zaposlenih osoba, na isti dan 2017. bilo ih je 9135, a 2016. zaposlenih je bilo 9057. "Ovo je izuzetno lijepa brojka, gotovo 600 radnih mjesta više, što znači, dakako, puno za Vukovar. Kada bismo mogli zadržati taj trend, bila bi to vrlo zadovoljavajuća dinamika", istaknuo je Penava.

Obrazlažući iznesene brojke, gradonačelnik Vukovara rekao je kako su one "ekstrahirane" na temelju podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Porast broja radnih mjesta u Vukovaru Penava je pripisao općem oporavku gospodarstva u Hrvatskoj, ali i otvaranju novih pogona u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, povećanju broja obrta i plasiranju 13 milijuna kuna poticajnih mjera poduzetnicima od Grada u 2018. Novinarima je kazao i kako su, prema podatcima Udruženja obrtnika grada Vukovara, na kraju 2018. bila 554 obrta, što, u usporedbi sa 2017., govori o 56 novoosnovanih obrta. Spomenuo je i otvaranje novih proizvodnih pogona (Enna biomasa d.o.o, K pivovari d.o.o.), kao i pozivnog centra Hrvatske pošte, i dodao da je s ciljem daljnjeg poticanja gospodarstva i porasta zaposlenosti Gradsko vijeće nedavno donijelo i odredbu kojom su plaćanja komunalnog doprinosa oslobođeni svi koji na području Vukovara grade objekte gospodarsko-poslovne namjene.

Penava je iznio i broj "zaposlenih Vukovaraca u Vukovaru", gdje je u odnosu prema 2017., vidljiv porast od 363 radna mjesta, što znači 7,52 posto više Vukovaraca koji su zaposleni u samom gradu Vukovaru, a godinu prije to je bilo 121 radno mjesto više (2,57 posto). "Ovaj podatak nam je važan jer su građani Vukovara, s razlogom, osjetljivi na podatak koliko zapravo Vukovaraca radi u Vukovaru. Nažalost, u procesu mirne reintegracije i povratka u Vukovar, zbog nedovoljnog promišljanja tih procesa, Vukovarci su vrlo često bili u nemogućnosti dobiti radna mjesta u broju koji bismo htjeli i u tom smislu su bili u podređenom položaju", objasnio je, a osvrnuo se i na broj "zaposlenih iz Vukovara", koji čine, kako je rekao, građani s prebivalištem na području Vukovara zaposleni i po drugim gradovima Hrvatske i u Vukovaru zajedno, pri čemu je također istaknuo porast, od 416 radnih mjesta na kraju 2018., što je 5,97 posto više nego godinu prije.

Penava se dotaknuo i stanja zaposlenosti od vremena mirne reintegracije rekavši da je "brojka od 2002. do 2004. lagano rasla, ali je s dolaskom krize od 2008. počela rapidno padati", pa se na kraju 2011. u Vukovaru bilježilo 10.447 radnih mjesta, a 2014. taj je broj bio 9101.

Sanja Butigan
REZULTATI NE DOLAZE PREKO NOĆI
“Utjecaj na gospodarstvo i na brojke ne događa se preko noći, to je posao koji zahtijeva strpljenje i pristup s više strana, a ponajprije velik trud, rad, znanje i energiju utrošenu u koordinaciju i sinergiju s poduzetnicima, povezivanje s lokalnom zajednicom, ali i s nacionalnom razinom politike”, zaključio je gradonačelnik Ivan Penava. S druge strane, broj nezaposlenih u Vukovaru, prema podatcima HZZ-a, manji je za oko 400 i trenutačno iznosi 1203.
Ivan Penava

gradonačelnik Vukovara

Utjecaj na brojke ne događa se preko noći, to je posao koji zahtijeva strpljenje, a ponajprije velik trud utrošen u koordinaciju i sinergiju s poduzetnicima, povezivanje s lokalnom zajednicom, ali i s nacionalnom politikom.
Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana

MINISTRICA KULTURE NAKON UHIĆENJA DAVORA TRUPKOVIĆA

Obuljen: Zgrožena sam, ali vjerujem u presumpciju nevinosti