Dome slatki dome
DIZAJNERSKA BILJKA

Fikus se uklapa u sve interijere i stilove
Objavljeno 7. veljače, 2019.
Zalijevajte biljku samo onda kada opazite da je gornji sloj zemlje posve suh. Ovaj fikus voli svijetlo mjesto

Ako prelistate bilo koji časopis o dizajnu interijera, zasigurno vam neće promaknuti ova lijepa i efektna biljka.

Ficus lyrata podrijetlom je iz kišnih šuma zapadne Afrike, gdje raste u vlažnim i toplim uvjetima. U pitanju je vrlo interesantna, manje poznata vrsta fikusa, koja se u posljednje vrijeme sve više uzgaja. Ficus lyrata privlači pozornost svojim gotovo skulpturalnim oblikom, i odlično se uklapa u sve interijere i stilove.

Zalijevajte biljku samo onda kada opazite da je gornji sloj zemlje posve suh. Ovaj fikus voli svijetlo mjesto. Stavite ga negdje gdje će biti izložen indirektnom suncu nekoliko sati dnevno. Posudu s biljkom treba lagano okretati kako bi svi listovi dobili dovoljno svjetlosti. Fikus mora biti zaštićen od propuha, hladnoće, klima-uređaja, kao i od pretjerane topline, direktnog sunca i radijatora. Ako biljci temperatura ne odgovara, listovi će početi otpadati.

Prihrana
Biljku prihranite jednom mjesečno od proljeća do jeseni. Ova biljka vrlo brzo raste, i do metra godišnje, najbolje je kontrolirati visinu godišnjim skraćivanjem korijena, i to u rano proljeće. Ako opazite da iz posude viri korijenje, presadite fikus u nešto veću posudu. Kraćenjem korijena osigurat ćete da biljka ne postane prevelika. Svaki put pri presađivanju staroj dodajte i novu zemlju, a zatim nastavite mjesečno prihranjivati.
Fikus lirata popularno je ukrasno drvo u suptropskim i tropskim vrtovima, no uzgaja se i kao sobna biljka. Kada dovoljno naraste, može biti velika fokusna točka u dnevnoj sobi, hodniku i svim većim prostorijama u domu. U prirodi ovaj fikus može narasti kao samostalno drvo, visoko i više od 15 metara. Kao sobna biljka u zatvorenom prostoru može narasti do tri metra.

Zanimljiv u grupi
Kod fikus lirate uvijek se brzo pojavljuje nekoliko listova jedan nakon drugog. Listovi su krupni, sjajni, smaragdnozeleni, s grubom teksturom, istaknutim žilama i valovitim rubom, dugi od 50 do 60 cm. Cvjetovi fikusa lirate zelene su boje. Plod je okrugao zelene boje s bijelim točkama. Fikusi koji se uzgajaju kao sobne biljke u posudi ne cvjetaju i ne donose plod.

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike